El paper del periodisme durant el procés a la presentació del llibre ‘Periodistes indòmits’

Actualitat

El passat 27 d’abril l’historiador santcugatenc Josep Maria Figueres va presentar a l’Arxiu Nacional de Catalunya el seu últim llibre ‘Periodistes Indòmits’

En la conferència, han acompanyat a Figueres el periodista Àlex Gutiérrez, l’historiador Pare Hilari Raguer, l’escriptora Isabel-Clara Simó, i l’alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, qui ha conduït l’acte. S’han excusat, per motius personals, l’historiador Jaume Sobrequés i el periodista Vicenç Villatoro.

Gutiérrez ha obert el debat fent un repàs de la situació del periodisme a Catalunya i ha explicat la importància del periodisme actual en la tasca de filtratge de la gran quantitat d’informació que actualment la ciutadania rep i ha fet valdre la feina dels periodistes. 

El Pare Hilari Reguer historiador i fundador de la revista ‘Documents d’Església’, ha parlat de l’ahir i ha explicat els entrebancs que es van trobar durant el franquisme amb la censura, i com van poder esquivar aquestes limitacions per ser una revista eclesial. Raguer ha remarcat la pressió que fan actualment els mitjans de comunicació unionistes per desprestigiar causes com el procés independentista. 

El mateix li va passar a la periodista i escriptora Isabel-Clara Simó, guanyadora del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes d’aquest any, que, com a directora de la revista ‘Canigó’, va haver d’enginyar-se-les per tal d’evitar la censura. Malgrat considerar que el periodisme es troba en crisi, Simó ha reivindicat que segueixi sent el ‘quart poder’.

“Els mitjans de comunicació, com ha passat amb els partits polítics, hauran de prendre una posició definida al respecte”, ha senyalat l’autor del llibre com a conclusió sobre el paper del periodisme durant el franquisme, en l’actualitat i en el futur a Catalunya.