El nou curs d’història tractarà la industrialització de Catalunya

Actualitat

Les inscripcions ja estan obertes i es poden realitzar al web del mNactec


El cicle de conferències ‘Singularitats de la industrialització de Catalunya’ està organitzat conjuntament pel Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i Òmnium Cultural Terrassa. El cicle vol fer especial èmfasi en aquelles singularitats del procés d’industrialització de Catalunya que, volgudament o per casualitat, han forjat una manera de fer, pensar i treballar en la societat catalana que es diferencia socialment i políticament d’altres zones geogràficament properes. Els ponents abordaran temes com ara l’origen del procés d’industrialització, el fenomen de les colònies industrials, el paper i la capacitat de la burgesia empresarial, la classe obrera, etc. En definitiva, el cicle analitzarà la societat industrial catalana de final del segle XIX i principi del segle XX.

Dimecres 15 de març
L’arrancada industrial de Catalunya. Singularitat, excepció i casualitat
Llorenç Ferrer i Alòs, catedràtic d’Història Contemporània a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona.
 
La industrialització de Catalunya en el segle XIX no es pot explicar sense tenir en consideració la dinàmica productiva en molts fronts que es va generar en el segle XVIII, en què participaven amplis sectors del país, tant del món rural com urbà, amb una capacitat de vendre al mercat espanyol i al mercat americà, i amb una capacitat d’iniciativa per part de molts individus que eren capaços d’aprofitar les oportunitats que es presentaven. El pas cap al cotó serà una iniciativa més d’aquestes capacitats. 
Dimecres 22 de març
Les colònies industrials, un model econòmic i social únic i singular a Europa
Rosa Serra i Rotés, historiadora i coordinadora de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona.

Les colònies industrials són conjunts industrials situats en zones rurals que a Catalunya es van construir entre mitjan s. XIX i fins a mitjan s. XX. Tot i que les tèxtils són les més nombroses i conegudes, hi ha colònies industrials de diferents tipus, segons l’activitat econòmica que duen a terme: tèxtils, mineres, metal·lúrgiques, químiques, i agrícoles. Es tracta d’un model econòmic i social únic a Europa especialment perquè ha esdevingut el motor de la industrialització i també del seu procés d’urbanització, molt especialment a les conques fluvials del Llobregat i del Ter, on se’n localitza la concentració més gran.
Inscriure’s a la conferència
 

Dimecres 29 de març
Pluralitat i singularitat del moviment obrer català
Teresa Abelló i Güell, professora d’Història Contemporània de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona.

El moviment obrer es va desenvolupar en paral·lel a la industrialització i es va orientar cap a la construcció de grans centrals sindicals. A Catalunya, una sèrie d’elements com el fet de generar un model organitzatiu al voltant dels diferents oficis, el pes de l’anarquisme o la construcció d’un complex entramat de relacions socials i/o de barri van donar identitat pròpia a l’obrerisme i, alhora, són claus per explicar la seva força i radicalitat.  
Inscriure’s a la conferència
 

Dimecres 5 d’abril
La capacitat empresarial, factor decisiu de la industrialització de Catalunya
Jordi Maluquer de Motes, catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques a la Universitat Autònoma de Barcelona.

La industrialització de Catalunya, amb uns inicis molt avançats en el temps, no pot ésser explicada per l’abundància de recursos naturals del territori, com a altres casos dins i fora d’Europa. Tampoc no va ésser promoguda i dirigida per una banca d’inversió inexistent o per les administracions públiques, com en molts altres models de països avançats. De recursos naturals, ben pocs. De suport de l’Estat, pràcticament cap; més aviat, se li han posat tota mena d’obstacles. L’únic factor present des del primer moment, i molt actiu des del segle XVIII fins al segle XXI, és el teixit empresarial. La sola riquesa de Catalunya en el curs del creixement econòmic modern és la que representen les seves persones.
Inscriure’s a la conferència
 

El cicle de conferències tindrà lloc els dimecres, a les 19.30 hores, al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). Rambla d’Ègara, 270. Terrassa.

L’entrada és gratuïta i per participar-hi, cal inscriure’s prèviament al web del mNactec, dins de cada conferència en concret. 

Descarrega’t el díptic informatiu