El mestratge de Pau Casals

Actualitat

Commemorar és fer solemnement memòria d’un esdeveniment o d’una persona.

En l’Assemblea General de socis de Sant Cugat, del passat dilluns 14 de desembre de 2020, vàrem acordar commemorar els cinquanta anys en què en Pau Casals rebia la medalla de la Pau de les Nacions Unides. Acordàvem de fer memòria de la catalanitat amb què Pau Casals es va adreçar davant l’Assemblea General de l’ONU l’any 1971.

Com ens recorda en Josep Maria Casasús1, s’estrenava l’Himne de les Nacions Unides que el mateix Pau Casals havia compost: Acabat el concert, el secretari general de l’ONU posà a Casals la Medalla de la Pau. Reconeixien el compromís del músic català amb els valors de la pau, la justícia i la llibertat. Un honor que ell no esperava. Aquell dia Casals també interpretà al violoncel “Els Cant dels Ocells”, la cançó d’arrel catalana que universalitzà fins a esdevenir un cant solidari i de pau ben compartit. Televisions i ràdios van difondre arreu aquell “jo sóc català”. Casals amplià així la seva frase en aquell discurs: “Catalunya és avui una regió d’Espanya. Però què ha estat Catalunya? Catalunya ha estat la nació més gran del món. Us n’explicaré el perquè. Catalunya va tenir el primer parlament, molt abans que Anglaterra. I fou al meu país on hi hagué les primeres nacions unides. En aquell temps -segle XI- totes les autoritats de Catalunya es varen reunir a Toluges -avui França i aleshores Catalunya- per parlar de la pau. Pau en el món, perquè els catalans d’aquell temps ja estaven contra la guerra, contra la inhumanitat de les guerres. Això és Catalunya.

Convinguérem que el doctor en història, Josep Maria Figueres Artigues, biògraf de Pau Casals i resident a la ciutat, podria reunir les entitats interessades en la commemoració i ser un excel·lent comissari de l’any Casals a Sant Cugat del Vallès. Moltes gràcies, Josep Maria, per acceptar-ho.

Serà una commemoració Casals arreu de Catalunya, perquè el Govern en la seva sessió del 29 de desembre ha inclòs el record de l’aniversari de la Medalla de la Pau de les Nacions Unides, en les celebracions institucionals.

El programa us l’anirem desgranant al llarg dels propers butlletins. Òmnium ens hi implicarem amb motiu dels seixanta anys de la fundació de l’entitat. Sí que us volem anunciar que, si les mesures de salut pública ho permeten, hem programat pel dissabte 20 de novembre l’audició del Concert que el mestre Pau Casals va oferir a la Casa Blanca, davant el president Kennedy, el mateix any 1971. Gràcies a la generositat dels deixebles del mestre Pau Casals, els germans Lluís Claret i Gerard Claret, del comissari Josep Maria Figueres, i de totes les entitats que ho compartirem, sabrem fer memòria solemne d’una persona, el mestre Pau Casals, d’una gran humanitat i un gran compromís personal.

Fent memòria del mestratge de Pau Casals, renovem el nostre compromís.

 

1 Josep Maria Casasús. El PuntAvui. Dimarts, 12 de gener de 2021. Pàgina 32.