El debat sobre Flandes omple la seu d’Òmnium de gom a gom

Actualitat

El passat 16 de febrer, al Casal Pere Quart, va tenir lloc la presentació del llibre Breu història del catalanisme II, a càrrec del seu autor, Lluís Duran.

Més d’un centenar de persones s’han aplegat a la seu d’Òmnium Cultural per seguir el debat sobre la situació actual i el futur polític de Flandes. Les intervencions han anat a càrrec de Marc Gafarot, politòleg i autor del llibre La Mort de Bèlgica, i de Dolors Genovès, periodista i directora del documental Adéu, Espanya?. Els ponents han coincidit a descriure Flandes com una nació rica dins un estat que sembla haver entrat en un atzucac. Tot i que la independència és un escenari possible, Gafarot i Genovès han afirmat que la capacitat de diàleg i negociació dels flamencs i valons podria portar Bèlgica a mantenir un cert statu quo uns quants anys més.

Amb el títol Nacions sense estat. Catalunya en perspectiva comparada. Els casos d’Escòcia, el Quebec i Flandes diversos analistes de prestigi reconegut analitzen cada dijous de febrer cas per cas quina és la situació d’algunes de les nacions que històricament més s’han comparat amb Catalunya i exposen quines semblances i quines diferències tenen amb el nostre país a l’actualitat.

El cicle es va iniciar el dijous 9 de febrer amb un èxit espectacular d’assistència. Més de 100 persones van seguir el debat sobre l’evolució política d’Escòcia en els darrers 20 anys a partir de les intervencions dels professors de la UAB, Jordi Argelaguet i John Etherington. L’acte va servir també per estenar el sistema d’streaming, que permet a totes les persones que ho vulguin seguir la taula rodona des de qualsevol indret del món a través del web d’Òmnium. La resta d’actes d’aquest cicle també es podran seguir des de casa gràcies a aquest sistema.

23 de febrer, a les 7 de la tarda: QUEBEC
De la presa de consciència nacional, als referèndums de 1980 i 1995. L’experiència de la via secessionista.
Josep Sort, professor de Ciència Política a la URL
Marc Sanjaume, professor de Ciència Política a la UPF

1 de març, a les 7 de la tarda: CATALUNYA
El reconeixement i autogovern de Catalunya en el segle XXI. Una perspectiva comparada.
Ferran Requejo, catedràtic de Ciència Política a la UPF

Presentació i coordinació del Seminari a càrrec de Joaquim Colominas Ferran, Professor de Ciència política a la URL i membre de la Junta d’Òmnium.