Dos llibres que us poden acompanyar durant aquestes vacances

Actualitat

10/07/06 (Redacció ÒC) Després d`anys de cantar pels carrers, el 6 de juliol Teresa Rebull va fer realitat un dels seus somnis: pujar a l`escenari del Palau de la Música Catalana. Ho va fer envoltada d`amics i exponents de la cançó en català i a més, amb un nombrós públic que va voler retre homenatge a una dona que ha viscut pensant i treballant per la llengua, la cultura, la lluita obrera i el feminisme. Sota la direcció artística de Ferran Madico i la direcció musical de Toni Xuclà va iniciar l’acte Lluís Llach i tot seguit va entrar la protagonista de la festa Teresa Rebull que va cantar Perquè has vingut. A partir d`aquell moment, cantants i grups de diferents generacions com Mariona Segarra, Relk, Baetúria, Muhel, Marina Rossell o Maria del Mar Bonet van anar passant per l`escenari per tal d`interpretar una de les cançons de la Teresa. En l`últim tram de l`homenatge, Teresa Rebull va interpretar tres dels seus temes acompanyada pels músics i va acabar interpretant a veu i guitarra la coneguda cançó Paisatge de l`Ebre, un tema de gran simbolisme que fa un retrat de la derrota que els republicans van patir a la Batalla de l`Ebre. Finalment, l`espectacle es va tancar amb una interpretació conjunta de tots els artistes convidats de la cançó Visca l`amor, poema de Joan Salvat Papasseit que Teresa Rebull va musicar a principis dels anys setanta i que va merèixer el premi de l’acadèmia Charles Cros de França. Durant l’espectacle es van projectar els fragments d’un documental de Televisió de Catalunya que va repassar els fets més destacats de la vida d’aquesta cantant i activista que actualment viu a Banyuls de la Marenda, a la Catalunya Nord. Coincidint amb aquest homenatge, l’editorial Columna ha reeditat un llibre escrit per Teresa Rebull, titulat Tot cantant. I és previst que la discogràfica Picap reediti un recull de les millors cançons de Rebull, que es van publicar a França fa alguns anys.

Serrallonga, l’últim bandoler, obra de l’escriptor i membre de la junta d’Òmnium Cultural del Bages, Llorenç Capdevila, es va presentar a Manresa el 19 d’abril. En aquesta presentació, Llorenç Capdevila va manifestar que havia sentit la necessitat d’escriure aquesta novel·la, ja que fins ara no n’hi havia cap que recollís la figura del llegendari bandoler. En la seva recerca, Capdevila va descobrir que Serrallonga era un pagès que, com la majoria de pagesos de l’època, s’havia passat al món dels bandolers per sobreviure.

El dia 20 de juny, coincidint amb les proves de selectivitat, es va presentar el llibre Èric i l’exercit del Fènix. Acusat de voler viure en català, que va comptar amb la presència de l’autor, Èric Bertran, un jove de Lloret de Mar, que només amb 14 anys, va ser acusat de terrorisme per haver enviat uns correus electrònics a algunes empreses on els demanava que etiquetessin en català. Èric Bertran va explicar la seva experiència, al voltant d’aquest cas, amb la justícia, els polítics, la gent del poble i fins i tot amb el mateix institut on cursava els seus estudis, i va acabar demanant que tots havíem d’exigir la presència de la nostra llengua en tots els àmbits i el respecte pels nostres drets lingüístics.
Dos llibres que us poden acompanyar durant aquestes vacances, i que desitgem que passeu molt bé. 

No deixeu, però, de visitar la nostra pàgina, ja que al setembre
iniciarem noves i molt diverses activitats que esperem que siguin del vostre interès.

Bon estiu!

Fotografies: Via Fora

Presentació del llibre

Presentació del llibre "Èric i l’exercit del Fènix", 20 de juny de 2006

Presentació del llibre

Presentació del llibre "Serrallonga, l’últim bandoler",
19 d’abril de 2006