Document de reflexió sobre les consultes a Badalona
Dins els actes vinculats amb l’exposició ‘Ruedo Ibérico, un desafiament intel·lectiual’, produïda per la Residencia de Estudiantes, i que es pot veure a l’Espai Betúlia fins a finals de març, el dimecres 3 de març té lloc una taula rodona amb la participació de Jordi Porta, president d’Òmnium Cultural. El títol de la taula és la Resistència Cultural a Catalunya i hi participaran, a més, Josep Maria Castellet i Salvador Giner. L’historiador Joan Villarroya s’encarregarà de la moderació. L’acte tindrà lloc a l’espai Betúlia (carrer Enric Borràs, 43) a les 19.30h.
El seguent document és fruit d’un grup de treball promogut per Òmnium Cultural del Barcelonès Nord i està servint, junt amb altres aportacions ciutadanes, per orientar el debat sobre la conveniència de convocar una consulta popular per a l’autodeterminació a la ciutat. Es tracta d’un document no oficial, –no ha estat aprovat formalment per la seu local–. Tanmateix, l’inspira l’ànim de trobar punts de consens i d’enfocar amb eficiència i realisme l’actual discussió sobre el tema. Vist l’interés que ha generat el document, que va ser tractat i assumit àmpliament en una reunió oberta d’entitats i ciutadans que va tenir lloc el passat 18 de febrer a l’AV del Centre, hem considerat la conveniència de fer-lo públic.
Consultes a Badalona?
>> document de treball (proposta discutida i àmpliament assumida en la reunió del 18 de febrer de 2010)
>> marcat en vermell hi ha aspectes introduïts o matisats en la reunió del 18 de febrer de 2010.
La construcció nacional es viu en present. Catalunya està immersa en un procés il·lusionador, potent i important que té en els referèndums populars un clar referent.
- diàleg entre les diferents realitats a la ciutat: enfortir el camí ja iniciat per a conèixer-se, intercanviar, definir interlocutors i línies de diferència.
- crear activitats de ciutat, o repensar –reforçar– les actuals.
- situar (és a dir, intercanviar, posar en línia, donar a conèixer…) el procés de Badalona decideix en altres processos en marxa: badalona som tots, taula de cultura…
- fer un treball tècnic i estratègic per definir un calendari o un full de ruta… possible que atengui les peculiaritats locals.
- Desvincular tota l’activitat i debat presents del nom de ‘Badalona decideix’. Badalona decideix ha de ser la ‘Comissió electoral’ de tot el procés, quan aquest es desenvolupi, i no ha d’estar relacionat amb l’opció ‘sí’ o l’opció ‘no’. El treball previ de discussió comportarà un risc important de ‘cremar’ la marca de Badalona decideix, que ha de quedar reservada, per prudència, de tota discussió.
- Treballar en un esborrany de reglament intern d’una plataforma d’entitats per les consultes populars o pel dret a decidir: comissió executiva, plenari, fluxes d’informació interna i externa, contactes amb la premsa. Presentar-lo en una pròxima reunió a finals de març.
- Si és aprovat, constituir un grup gestor de ‘Badalona Reflexiona‘ (es va escollir aquest nom i no el proposat inicialment de Badalona Identitats), amb un calendari de trobades i amb una comissió executiva que, inicialment, impulsi els aspectes més practics.
- Aquesta comissió ha de vetllar inicialment per:
- Obrir una pàgina web on les entitats i persones que vulguin participar del procés puguin apuntar-se.
- Establir un seguit de trobades formals amb persones que han participat en les consultes amb vista a recopil·lar informació i coneixement.
- Proposar un comité d’experts per ajudar en el procés.
- Al desembre de 2010 el grup gestor de la plataforma organitza una assemblea amb la intenció de:
- Decidir o no la constitució de la plataforma Badalona Decideix. En el cas de no haver-hi acord en la data o la conveniència de la consulta, es decidirà si val la pena continuar la tasca de Badalona Reflexiona, al marge de la convocatòria d’una consulta.
- Decidir o no impulsar un referèndum. En aquest cas, la decisió es prendrà amb temps suficient per tots els participants i després d’estudiar l’informe presentat pel grup gestor.
- Una vegada presa la decisió per la consulta, es decidirà el model i les dates més convenients.
- Es va decidir no parlar de dates concretes i decidir a partir de la informació rebuda a partir de les trobades amb altres organitzadors i de la tasca tècnica.
- Assumir que cada realitat territorial requereix una estratègia i un calendari específics.
- Febrer 2010: Congelar la creació de la plataforma Badalona decideix fins a la resolució d’un treball tècnic i de complicitats. Cal no ‘cremar’ la marca Badalona decideix, que ha de ser l’organ equivalent a la comissió electoral
- Constituir la plataforma oberta Badalona Reflexiona.
- 25 de març: Proposta d’esquema organitzatiu i calendari de treball de la plataforma Badalona per la millora democràtica.
- Inici de les tasques definides: web pròpia; calendari de trobades amb experts i impulsors en altres municipis; sessions de treball amb diferents entitats de la ciutat per comunicar no pas que anem a fer un referèndum (això encara no ho haurem decidit) sinó que estem vivint un moment important en la construcció de país, i que volem escoltar totes les veus, i enriquir aquest procés.
- Desembre 2010 (o una data més propera, segons es decideixi durant el procés): assemblea general de Badalona pel dret a decidir per debatre si es convoca o no un referèndum i seguint quin model. Si s’acorda així, constitució de Badalona decideix i del seu calendari de treball.
- A Badalona s’ha iniciat un procés obert a entitats i persones. Té com a prioritat poder contribuir de forma organitzada, dialogada i eficient a la construcció nacional del país. Busca convidar a la reflexió sobre el país a tota la ciutadania, tot valoritzant la feina feta per les entitats de la ciutat i reforçant activitats de ciutat.
- Aquest procés té una traducció pràctica en la posada en marxa d’una plataforma anomenada Badalona Reflexiona (segons es va acordar a la reunió del 18/2/2010ts).
- Aquesta plataforma acorda un calendari de treball per al 2010 que ha d’acabar en una assemblea general el mes de desembre de 2010 (o abans). Durant aquest any es mantindran reunions amb sociòlegs, politicòlegs, activistes, així com, i molt especialment, es faran sessions per conèixer i debatre amb les diferents sensibilitats nacionals a la ciutat.
- L’objectiu de Badalona Reflexiona és: en primer lloc, enfortir i coordinar millor les diferents entitats, partits i ciutadans que treballen per un país amb dret a decidir, vinculant aquest dret a l’establiment d’una democràcia més rica, més participativa i que faciliti una millor qualitat de vida; en segon lloc, valorar la conveniència i l’oportunitat de convocar una consulta popular a la ciutat. En el cas que en l’assemblea del desembre de 2010 es valorés oportunament, aleshores es podria constituir la plataforma Badalona decideix.
- Perquè no crear ja Badalona decideix i després anar decidint cap on tirem? És que ens hem acovardit? No es marejar la perdiu, això? Badalona decideix ha de ser l’òrgan gestor de la consulta a la ciutat, en el cas que aquesta s’impulsi finalment. Convé ‘reservar’ la marca per al moment en el qual es tingui tota la informació necessaria i s’hagin creuat totes les complicitats del moviment catalanista a la ciutat, així com de la ciutadania i entitats no sensibilitzades amb la qüestió.
- Es pot dir que al desembre de 2010 (o abans) es donarà a conèixer la data de la consulta? No, el desembre de 2010 Badalona Reflexiona farà una assemblea oberta en la qual es presentarà un informe de treball i es valorarà la conveniència o no de crear Badalona decideix. Aquest òrgan, un cop creat, proposarà un calendari de treball i una possible data de consulta.
Annex 1: Alguns números:
Una mesa electoral per cada 1000 habitants:
220.000 habitants / 1000 = 220 meses electoralsUna mesa electoral necessita com a mínim 5 voluntaris:
220 meses * 5 = 1.100 VOLUNTARISPodem posar 5 meses per local …
220 meses / 5 = 44 localsPressupost de 30.000 o 40.000 €.
Annex 2: Document de treball elaborat per Òmnium Cultural del Barcelonès Nord com a proposta per al debat.