‘Demà ho deixem’ i el documental ‘Ara crema’, guanyadors del VOC►2023 d’Òmnium Cultural
Xavier Antich: “El VOC és una excel·lent oportunitat per compartir la llengua. Si no hi ha audiovisual en català fort, el català no té futur
Barcelona, 20 de març de 2023 – Demà ho deixem, de David Moragas, i Ara crema, de Núria Gascón, s’han emportat els premis del jurat al millor curt de ficció i documental, respectivament, de la 7a edició dels Premis VOC► Versió Original en Català 2023. La menció especial del jurat ha estat per L’art de l’antídot, d’Aina Palomer.
A l’entrega de premis i clausura de la mostra VOC, organitzada per Òmnium Cultural, que s’ha celebrat a la Casa Rius de Barcelona i ha estat presentada per la directora i actriu, Irene Moray, el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha afirmat que “ha estat un gran any pel cinema català” i que “la qualitat del VOC confirma el potencial del país”. Antich també ha reivindicat que “els creadors audiovisuals han de tenir les condicions per crear sense haver d’hipotecar-se”. “Perquè s’ho mereix el talent del país, perquè és una excel·lent oportunitat per compartir la llengua i per continuar interactuant, sense intermediaris i en tots els llenguatges, amb la resta de cultures del món”. “Si no hi ha audiovisual en català fort, el català no té futur”, ha afegit contundent.
Per altra banda, Robert Muñoz, amb el documental Dancing with Rosa, ha estat guardonat amb el Premi del jurat jove Filmin i amb el Premi del públic al millor curtmetratge documental. El curt Sisè primera, d’Albert Carbó, i que s’estrenava a la mostra VOC, s’ha endut el Premi del públic al millor curtmetratge de ficció.
A més, l’acte de clausura ha comptat prèviament amb la taula rodona Del curt al llarg: com produïm sense renunciar a la llengua?, on Marcel Barrena, Irene Moray i Rafa Molés, moderats per Ariadna Dot, han abordat les principals dificultats que es troba la producció del cinema en català.
El jurat de la setena edició
El jurat del certamen encarregat d’atorgar els premis a millor curt de ficció i el millor curt documental, ha estat integrat per Nathalie Modigliani, cofundadora i codirectora de MODIband; Tono Folguera, productor de cinema a Lastor Media; Anna Giralt Gris, cineasta i investigadora; Macià Florit, realitzador i productor audiovisual a Elsabeth; i, Pol Roig, cineasta i programador.
Els integrants del jurat han decidit atorgar el premi al millor curt de ficció a Demà ho deixem, de David Moragas, “per l’aparent senzillesa amb que retrata la complexitat de les relacions de parella, amb una brillant posada en escena i una naturalitat en la direcció d’actors remarcable. El premi al millor curt documental ha anat a parar a mans de Núria Gascon per Ara crema “per una proposta valenta i arriscada que aconsegueix dir molt en molt poc”. Alhora, el jurat ha volgut atorgar una menció especial a L’art de l’antídot, d’Aina Palomer, per descobrir-nos “una colpidora història a través d’un punt de vista inusual que ens recorda la fragilitat de la vista humana”. Els premis del jurat estan valorats en 4.000€ cadascun.
Com cada any, el públic ha pogut votar els diferents curtmetratges seleccionats i guardonar un curtmetratge de ficció i un de documental, amb uns premis valorats en 1.000€ cadascun. La novetat d’aquesta edició ha estat el Premi Jurat Jove Filmin, fruït de la col·laboració amb el Manlleu Film Festival.
El VOC, més internacional que mai
La setena edició del VOC ha estat la més internacional. Per primer cop, tots els curtmetratges han estat subtitulats al castellà, a l’anglès i el francès i han estat projectats a una desena de ciutats internacionals, com Paranà (Argentina), Montreal, Vancouver, Quito, Madrid, Nova York, Roma, Luxemburg, Tromso (Noruega), Londres, Praga, Lausana (Suïssa) i Caracas.
Una mostra que ha acabat amb 6.700 espectadors presencials i a Filmin i més d’un centenar de projeccions repartides en 90 sales del territori.