De la Derrota Col·lectiva a la Normalitat Nacional

Actualitat

Òmnium Cultural del Tarragonès presenta un cicle de conferències per analitzar els darrers tres-cents anys d’història de Catalunya amb la vista posada en el futur.

El Cicle de conferències De la Derrota Col·lectiva a la Normalitat Nacional servirà per fer un recorregut per tots aquests 300 anys, en què el poble català ha estat capaç de resistir tota classe de malvestats, durant els quals ha intentat provar distintes vies de diàleg i d’estructuració d’un autogovern i que encara continua vigent vivament amb una força i reivindicació social que potser no havia tingut mai fins ara.
 
Totes quatre conferències tindran lloc durant quatre dimarts consecutius, del 14 d’abril al 5 de maig, a partir de les 19.30 h, a la sala d’actes dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya (carrer Major, 14, Tarragona).
 
El dia 14 d’abril, el senyor Joaquim Nadal i Farreras, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Girona, amb la presentació del ponent per part de la senyora Montse Duch i Plana, professora d’Història de la Universitat Rovira i Virgili i exdiputada al Parlament de Catalunya, dissertarà sobre “1714: Derrota i voluntat de ser”. A l’inici de l’acte el senyor Jordi Agràs i Estalella, director dels Serveis Territorials de Cultura, presentarà el Cicle de conferències.
 
La següent jornada serà per a la conferència “1868-1936: Represa i voluntat d’Estat”, que comptarà amb el senyor Josep-Lluís Carod-Rovira, director de la Càtedra sobre Diversitat Social de la Universitat Pompeu Fabra, amb la presentació del ponent per part del senyor Josep Sánchez Cervelló, professor d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili i acadèmic de la Real Academia de la Historia, i que tindrà lloc el dia 21 d’abril. (Atenció, a causa de la declaració de jornada de dol oficial institucional, aquesta conferència tindrà lloc el dia 12 de maig i a l’inici d’aquest acte serà quan es lliurarà una insígnia d’honor a qui ha estat el soci número 1.000 de la seu territorial del Tarragonès d’Òmnium, el senyor Jaume Llambrich i Brull).
 
El dia 28 d’abril, el senyor Joan-Baptista Culla i Clarà, professor d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la presentació del ponent per part del senyor Jordi Jaria i Manzano, professor de Dret Constitucional de la Universitat Rovira i Virgili, dissertarà sobre “La impossibilitat de la via espanyola: Transició i autogovern”.
 
I, finalment, es clourà el Cicle amb la conferència “Estructures d’Estat i normalitat nacional”, el dia 5 de maig, amb el senyor Ferran Requejo i Coll, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Pompeu Fabra i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional, amb la presentació del ponent per part del senyor Antoni Jordà i Fernández, catedràtic d’Història del Dret de la Universitat Rovira i Virgili.