Cuixart segueix empresonat malgrat la ratificació del tercer grau per part del Jutjat de Vigilància Penitenciària

Actualitat

El president d’Òmnium, a qui la jutge manté en presó fins que el Suprem resolgui el recurs, demana que “entre jutges, tribunals i fiscals no perdem el nord: amnistia i autodeterminació”

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, seguirà empresonat a Lledoners i sense poder disposar dels drets que li corresponen com a pres polític, malgrat que el Jutjat de Vigilància Penitenciària ha tornat a ratificar el tercer grau penitenciari, contradient tots els arguments que la Fiscalia va plasmar al seu recurs presentat davant del Tribunal Suprem. D’aquesta manera, Cuixart no podrà disposar ni del tercer grau ni del 100.2, tampoc mentre el Suprem no resol l’apel·lació de la Fiscalia, ja que el Jutjat de Vigilància Penitenciària ho ha establert així. A través d’una piulada, el president d’Òmnium ha fet una crida a la societat catalana a no distreure’s davant dels tripijocs dels poders de l’Estat: “Entre jutges, tribunals i fiscals, que no ens facin perdre més el nord a nosaltres: amnistia i autodeterminació”. 

Al seu escrit, la jutge de vigilància penitenciària afirma que Cuixart ja ha complert més d’una quarta part de la pena, i que compta amb tots els requisits que es demanen a qualsevol intern per tal de fomentar la seva reinserció, com ho han dictaminat també els experts de l’equip multidisciplinar de la presó. En contra del que demana la Fiscalia, el Jutjat de Vigilància Penitenciària també recorda que el centre penitenciari no disposa de cap programa per a tractament del delicte de sedició: “En l’administració penitenciària moderna i actual del segle XXI no existeix un protocol de programació de tractament per al delicte de sedició”. A més, pel que fa a l’actitud de Cuixart, que també centra part central del recurs del ministeri fiscal, la jutge deixa clar que no mostrar penediment o defensar la innocència és “un pensament i una decisió legítimes, ja que la normativa penitenciària no imposa l’obligació al condemnat de penedir-se, ni que es declari culpable o que prescindeixi de la seva declaració d’innocència”. Per altra banda, i sobre l’expressió “ho tornarem a fer” que Cuixart va emprar en l’última paraula del Judici a la Democràcia, així com també al seu llibre, el Jutjat de Vigilància Penitenciària considera que “en cap moment fa referència a un alçament tumultuari”, tal i com també es recull en els fets provats de la sentència, sinó que “fa referència a la voluntat de continuar reivindicant els dret a decidir sobre la situació de Catalunya, de forma pacífica i no violenta”. Així mateix, deixa clar que no interpreta el punt de vista de Cuixart com una “exteriorització de la voluntat de reiteració delictiva”, i recorda que, segons la mateixa Constitució, “la llibertat ideològica i el pensament polític de l’intern no són punibles”. 

El passat 28 de juliol, el Jutjat de Vigilància Penitenciària, a instàncies de la Fiscalia, va decidir suspendre immediatament el tercer grau de Cuixart i la resta de presos polítics. Un fet que també va tenir efectes sobre l’article 100.2, i que el president d’Òmnium va recórrer.