Crònica de la presentació del llibre de Sergi Belbel “Morir-ne disset” a Molins de Rei
El dijous 15 de setembre el dramaturg Sergi Belbel va venir a Molins de Rei a presentar la seva primera novel·la, titulada “Morir-ne disset”, guanyadora del 62è Premi Sant Jordi atorgat per Òmnium Cultural. L’acte es va celebrar a la sala d’actes del Centre Cívic Federació Obrera i va ser conduït per l’escriptor local Josep Maria Huguet.
El primer que va fer l’escriptor va ser aclarir el títol, on va escriure “morir-ne” en comptes de “matar-ne” prenent el verb de la frase “he mort el llop” de l’obra de teatre “Terra baixa” d’Àngel Guimerà. A continuació va reivindicar la figura d’aquest autor, que va tenir una gran repercussió internacional fins al punt que Hollywood va convertir en pel·lícula una de les seves obres de teatre: “Guimerà va presentar disset vegades seguides candidatura al Premi Nobel i no el va guanyar mai per culpa de les pressions dels de sempre, la paradoxa és que l’any 1904 el va guanyar José Echegaray, el traductor al castellà de les seves obres, les quals triomfaven a Espanya i a tot el món!”.
No és aquest l’únic paral·lelisme de Guimerà amb la novel·la de Belbel, ja que el protagonista és fill d’una família immigrant vinguda del sud d’Espanya, que neix i creix en una ciutat industrial del Vallès Occidental, en la qual s’integra com el més català dels catalans. De fet, el mateix periple vital d’Àngel Guimerà, que va néixer a Santa Cruz de Tenerife fill de pare català i mare canària, i als set anys va venir a viure a Catalunya tenint com a llengua materna el castellà. I també el mateix recorregut del propi Sergi Belbel, el qual reconeix que en la novel·la hi ha abocat bona part dels seus records de joventut.
L’autor va explicar que no s’esperava guanyar el Premi Sant Jordi amb la seva primera novel·la: “Gràcies a la pandèmia vaig tenir molt de temps per escriure, ja que no té res a veure escriure obres de teatre, que és el que jo faig habitualment, amb escriure una novel·la, que requereix molt més de temps”.
Al llarg de l’acte també es va repassar la seva trajectòria artística i l’autor va aprofitar per explicar un munt d’anècdotes que van fer riure de valent els presents, entre els quals es trobava l’actriu molinenca Sílvia Bel.