Crònica Presos polítics a l’Espanya contemporània

Actualitat

El passat dia 3, Òmnium les Corts va inaugurar al centre cívic Josep M. Trias i Peitx l’exposició Presos polítics a l’Espanya contemporània, obra gràfica de Santiago Sierra.

Santiago Sierra va exposar aquesta obra a la Fira ARCO de Madrid el passat mes de febrer. Al cap de poques hores, l’obra va ser retirada, sense que ningú no volgués aclarir de qui havia estat la decisió. Llavors, Santiago Sierra va participar en un acte on va destacar que tots els presos que ell exposa encaixen en les condicions que imposa l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa: que les detencions es produeixin per motius relacionats amb la llibertat d’expressió, discriminatoris, desproporcionats o fruit de procediments irregulars connectats amb motius polítics. «Totes les persones que estan aquí compleixen un o diversos d’aquests motius», va afirmar. I tot seguit va demanar que «s’alliberin els presos polítics i que es deixin de perseguir els treballadors culturals d’una vegada».

A la inauguració de les Corts, es va destacar que a l’obra es denuncia la repressió a sindicalistes, polítics abertzales, advocats, lluitadors proamnistia, okupes, manifestants antifeixistes i anti-repressió, anarquistes, lluitadors contra les condicions dels presos, ecologistes, indignats, titellaires, feministes, periodistes, artistes i tuitaires que, amb la característica comuna de no haver recorregut a cap tipus de violència, passen o han passat molts anys a les presons espanyoles. Perquè, per a l’estat espanyol, terrorisme és qualsevol cosa —cantar, votar…— que facin els adversaris polítics. Cap d’aquestes denúncies que fa l’exposició haurien provocat que se censurés. Només ho va provocar la inclusió dels presos pel tema català.

Molts hem estat ignorants de moltes injustícies que es cometen a l’Estat per motius polítics, fins que ens han tocat de prop. Com també molts ignoràvem que la llei espanyola mana que els presos estiguin a prop de llurs famílies. I això no s’està acomplint en el casos dels presos d’ETA, mani qui mani a Madrid. Com diu el panell de presentació de l’exposició, participem de «l’alienació social que permet i justifica aquesta realitat i mira cap a una altra banda». Mantenir els presos prop de llurs famílies no és una facultat discrecional dels poders de l’Estat; és una obligació legal.

Maria Majó, de la Junta nacional d’Òmnium Cultural, va cloure l’acte d’inauguració explicant les intencions d’Òmnium amb motiu del pròxim judici als presos polítics catalans, i la seva experiència de visitar Jordi Cuixart a la presó i impregnar-se de la seva dignitat. Tot seguit, va llegir una carta que Jordi Cuixart havia escrit expressament amb motiu de la inauguració d’aquesta exposició.

L’exposició es pot visitar del 3 al 30 de gener del 2019, al Centre Cívic Josep M. Trias i Peitx (c/ Riera Blanca, 1, 08028 Barcelona). Horari: de dilluns a divendres de 9  a 21 h i dissabtes de 9 a 14 h