Crònica de la Festa de la Marina 2021

Actualitat

Òmnium Sants-Montjuïc, els dies 21 i 22 de juny, amb motiu de la Festa de la Marina 2021, va participar en la presentació d’una auca: L’auca de la Marina a la llum de la “Farola”.

A través de les seves imatges i rodolins es va poder seguir un fil conductor-històric, que anava desgranant records personals i veïnals que mantenen la supervivència històrica d’aquest barri. No es pot permetre que la memòria col·lectiva ho oblidi. Si la història no s’escriu, la història oral s’extingeix i llavors es converteix en llegenda.

Aquesta auca és un recull d’espurnes de la memòria popular, que explica les formes de vida d’aquell Can Tunis mariner i camperol; però que el pas dels anys, les circumstàncies i les necessitats de la gran ciutat el van fer canviar radicalment fins a fer-lo desaparèixer.

Creiem que les persones són el bé més preuat que té una societat, elles fan evolucionar un poble i són les que construeixen un país; per això rescatar un patrimoni històric, és il·luminar la memòria de molts veïns i a la vegada fer de guia per entendre millor el present.

Les dues sessions del primer dia es van realitzar a l’exterior de la Sala Pepita Casanellas i van satisfer plenament a un públic familiar, que es mostrava encuriosit i emocionat en el relat històric-gràfic que anaven escoltant. La presentació feta l’endemà a l’auditori, davant d’un grup escolar (Alfageme), va assolir les expectatives que esperàvem, amb una interacció dinàmica amb els nens/es assistents.

Ens vam acomiadar donant les gràcies a tots els assistents (42 persones) i agraint el suport logístic de l’equip organitzador de la Festa; però les últimes paraules varen ser per remarcar la figura capdavantera d’Òmnium que una vegada més feia realitat la seva premissa de fer: Llengua, Cultura i País…no podia faltar el nostre clam demanant L’AMNISTIA.