Crònica de la primera sessió del cicle de cinefòrum a la Lleialtat: La Plaça del Diamant

Actualitat
El passat dia 13 de novembre, unes quaranta persones van assistir a la primera sessió, a la Lleialtat Santsenca, del cicle de cinefòrum.

La sessió de cinefòrum, inaugurada dimarts passat, forma part d’un cicle d’un total de cinc sessions que es portaran a terme fins al mes de Juny de l’any vinent a la Lleialtat.

La temàtica és variada i està composta de pel·lícules comercials i de documentals. L’objectiu d’aquestes projeccions és recrear imatges i establir un debat de temes històrics i socials de la nostra Barcelona i del país per arribar a fer, a través del debat, una comparativa de situacions passades que poden tenir o no una correspondència amb fets polítics i socials actuals.

En la primera de les projeccions, els espectadors van poder veure la pel·lícula La Plaça del Diamant del Director català Francesc Betriu, adaptació de la novel·la homònima de la Mercè Rodoreda.

En el col·loqui vam comptar amb la participació de la Núria Vidal, crítica cinematogràfica de prestigi que va fer una anàlisi rigorosa del procés de gestació del projecte fins que es va desenvolupar la sèrie de televisió i més tard la pel·lícula per a la gran pantalla. Les seves riques explicacions tècniques van quedar amanides d’experiències personals i de diferents anècdotes.

El col·loqui va ser viu i interessant i va portar a tractar des de temes tècnics del film, com les diferències amb les tècniques actuals, a la superba troballa, en el càsting, de la “Colometa” i d’altres més concrets induïts per la cruesa de les imatges, les diferents simbologies i, destacant especialment, el comentari del rol de la dona, reflex de moltes d’altres supervivents, en una època tràgica i grisa de la nostra recent història.

Vam acomiadar la sessió, recordant la propera projecció, el 11 de desembre, del documental Entre el jou i l’espasa” que ens presenta la història de falangistes, carlins i monàrquics durant el temps de la República, la Guerra Civil i els primers anys de la postguerra i que ens brindarà l’al·licient, a més de comptar amb l’anàlisi tècnica de la Núria Vidal, la presència de Santi Roig, fill d’un dels protagonistes de les històries que relata el reportatge.