Crònica de la concentració per la llibertat dels presos polítics a la plaça de la Vila de Gràcia del dia 18 de juny de 2018
Teresa Agustí i Enric d’Armengol van interpretar el Ball d’homenatge per als presos i els seus familiars, i Vicent Partal va compartir unes reflexions personals i una carta que va escriure a Jordi Sànchez.
Teresa Agustí, ballarina i directora de l’Esbart Ciutat Comtal, i Enric d’Armengol, amb el flabiol i el tambor, van interpretar el Ball d’homenatge dues vegades. La primera, per als presos polítics i els exiliats, i la segona, per als seus familiars, en especial per als qui dilluns eren a la plaça: Núria Picanyol, Pere Sànchez, Txell Bonet i el seu fill
El Ball d’homenatge és una dansa ritual breu de reconeixement vers una persona, grup o institució. Està inspirat en l’Aurresku basc i parteix de la música del Ball de Gitanes de Sant Celoni. Es basa en els punts centrals i la gestualitat de la dansa d’arrel tradicional catalana i és interpretat per un músic i un ballarí o ballarina.
A Euskadi és ben habitual que a l’inici de qualsevol acte de celebració o de reconeixement ─ja sigui oficial o privat, festiu o solemne, massiu o íntim─ es balli un Aurresku. És una dansa interpretada habitualment per un home sol que, acompanyat per la música d’un txistu, homenatja amb els seus moviments la institució o la persona o persones protagonistes de l’acte.
Emmirallats en aquesta tradició, el Ball d’homenatge va ser ideat pel ballarí i coreògraf Joan Serra i pel músic Jaume Arnella. Es va estrenar al CAT (Centre Artesà Tradicionàrius) amb motiu de la inauguració de la 22a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius, el 9 de gener de 2009.
Entremig de les dues interpretacions del Ball d’homenatge, Vicent Partal, periodista i director de Vilaweb, va llegir una carta que havia escrit a Jordi Sànchez el 20 de maig i va fer un parlament al final de l’acte.
La concentració va començar amb cinc minuts de silenci i El cant dels ocells, i va acabar amb la mateixa peça, Els segadors i amb clams per la llibertat i la República. El cant dels ocells i Els segadors van ser interpretats per Albert Aguilera, amb la flauta travessera, Jordi Fàbregas i Antoni Fornés, amb les guitarres, Jaume Olivé, amb el violí, i Pep Fornés i Jordi Martínez, amb les flautes dolces.
Les entitats sobiranistes de Gràcia convoquem una concentració setmanal cada dilluns a les 8 del vespre, a la plaça de la Vila, per reclamar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. Cada setmana convidem persones o entitats de diferents àmbits perquè ens presentin poemes, articles, cançons, cartes, etc. Si teniu propostes, les podeu enviar a [email protected]. Els músics esteu convidats a venir a tocar El cant dels ocells sempre que vulgueu.
Dilluns vinent, 25 de juny, comptarem amb la participació de Paquita Alemany, Clara Ayats i Jordi Fàbregas, músics.
Fotografies: Xavier Erruz.
Vídeos: Lola Capdevila.
Vídeo de l’acte sencer: Gisela Closa