Crònica de la commemoració de l’Acord dels Vigatans 2009
Dins el marc de la Setmana de la Ciutadania de Vic, Els Dijous a l’Òmnium commemoren l’Any Amades. L’entitat retrà homenatge al gran folklorista Joan Amades (1890-1959) amb la conferència: “Els tres móns de Joan Amades”, a càrrec de Jan Grau i Martí, tècnic expert en cultura popular i tradicional, al Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Crònica de la commemoració de l’Acord dels Vigatans 2009
Actes commemoratius de l’Acord de Sant Sebastià (17 de maig de 1705).
El passat dissabte 16 de maig, van tenir lloc els actes commemoratius de l’Acord dels Vigatans a l’ermita de Sant Sebastià (Osona). Enguany, les entitats participants a la jornada, van creure oportú que la commemoració històrica coincidís amb el II Aplec Independentista de Sant Sebastià que Espai Cat va començar a convocar des de l’any passat.
Així doncs, la jornada ja va començar a dos quarts d’onze del matí amb una trobada dels promotors i fedataris de la proposta d’Iniciativa Legislativa Popular per demanar la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació al Parlament de Catalunya, a proposta de Catalunya Estat Lliure i 10 mil en Xarxa per l’Autodeterminació.
A les onze, dos representants d’aquesta iniciativa, van explicar la necessitat de comptar amb el suport de la societat civil quan arribi el moment de recollir les 50.000 signatures necessàries per endegar el procés si la mesa del Parlament permet que prosperi.
Seguidament, l’eminent historiador taradellenc Mn. Antoni Pladevall explicà la contextualització de l’època històrica en què s’esdevingué el Pacte dels Vigatans, preludi de la Guerra de Successió a Catalunya.
I per finalitzar els parlaments del matí, Aleix Andreu, vicepresident d’Espai Cat, explicà el procés iniciat fa aproximadament un any, sobre la demanda al Departament de Cultura de la Generalitat per declarar l’ermita de Sant Sebastià Bé Cultural d’Interès Nacional. Cosa que va en molt bona marxa i que sembla ser que abans de finalitzar aquest any s’aconseguirà, amb la categoria de conjunt històric, i que per tant englobarà tot l’entorn de l’ermita i en permetrà la millora dels accessos i el manteniment, així com possibilitats que hi hagi un centre d’interpretació històrica, i que per tant, els visitants puguin gaudir in situ d’una explicació i interpretació del què va succeir entre les quatre parets de l’ermita ara fa uns 300 anys.
Cap a les 2 del migdia hi hagué el dinar popular, amb una cinquantena de comensals, entre els quals el Diputat al Parlament de Catalunya Uriel Bertran, que ha destacat pel seu suport en la tasca de demanar al Departament de Cultura la catalogació del paratge com a Bé Cultural.
Després d’un bon dinar, a les 4 de la tarda, hi hagué el lliurament dels V Premis literaris Pacte de Sant Sebastià que convoca el Consell de Joventut de Riuprimer. Acte presentat per Txevi Rovira, membre del Consell de Joventut de Riuprimer i tècnic de la Demarcació de l’Alt Ter d’Òmnium Cultural.
Rovira va destacar que era el cinquè any ja dels premis, i que aquests s’estan consolidant, cosa molt meritòria per una entitat humil com és l Consell de Joventut de Riuprimer, i va voler agrair especialment la col·laboració d’Òmnium Cultural d’Osona en un any en què el Consell pateix un relleu generacional que ha dificultat el manteniment d’aquesta iniciativa. Rovira afirmà: “És molt important que recordem aquesta data del 17 de maig, s’ha de mantenir viva la flama de la cultura i de la llengua del nostre país. Poc a poc, i amb paciència, esperem que els premis es vagin consolidant i coneixent sobretot a nivell comarcal, i esperem més ajudes econòmiques per a poder-los dotar dignament, i que la gent de totes les franges d’edat s’animi a participar-hi, especialment entre el jovent, ja que la modalitat juvenil de 13 a 17 anys gairebé sempre pateix una preocupant manca de participació”.
Tot seguit va presentar els membres del jurat d’aquesta cinquena edició: Com a president, Víctor Pallàs (Vocal d’Òmnium Cultural d’Osona, poeta i professor de llengua catalana), com a secretari Txevi Rovira (membre del Consell de Joventut de Riuprimer i Tècnic de la Demarcació de l’Alt Ter d’Òmnium Cultural, humanista), i la resta de membres van ser Pere Tió, (Professor de llengua i literatura catalana a l’Institut Jaume Callís de Vic), i Santi Llorà, professor de llengua i literatura catalana de l’Institut Castell del Quer de Prats de Lluçanès. A més de Josep Maria Rovira, historiador i mestre. Autor de diversos llibres d’història local. (Per al premi especial Llorenç Tomàs).
I tot seguit es va procedir al lliurament dels premis, que per decisió del jurat reunit el dimecres 13 de maig van ser els següents:
En la categoria de prosa infantil es van atorgar 4 mencions per la gran quantitat i qualitat de treballs presentats.
Lliurà les mencions de la categoria de prosa infantil el membre del jurat i professor de llengua i literatura catalana Santi Llorà:
? Per la seva claredat expressiva i la correcta successió d’esdeveniments:
Menció per a al text: El Cargolet Oriolet, de Mila Negra que correspon a Lluc Parramon Puigdesens, de 8 anys. Santa Eulàlia de Riuprimer.
? Per la seva habilitat de jugar amb la polisèmia dels mots a l’hora d’empescar-se la trama:
Menció per al text: La Carta, de Cíclope, que correspon a Ferran Isern Blasco, 11 anys. Vic.
? Per una faula amb final alliçonador que ens explica l’original origen del signe de la pau:
Menció per al text: La història del signe de la pau, de Granota, que correspon a Zoe Alabart Roig, 9 anys. Muntanyola.
? Per una relat molt treballat, ric en recursos narratius, que ens recorda que l’amor sempre triomfa:
Menció per al text: Enamorats a l’escola, de Patuca Mario B, que correspon a Andreu Bermúdez Vilaró, 11 anys. Santa Eulàlia de Riuprimer. I a Paula Martínez Vila, 10 anys, Santa Eulàlia de Riuprimer.
Lliurà el primer premi ex aequo de prosa infantil Marisa Puntí, Directora del CEIP El Roure Gros de Santa Eulàlia de Riuprimer:
? Pel bon equilibri entre narració i diàleg, i per la capacitat imaginativa que suposa situar-se en una pla de maduresa que, lògicament, encara no ha viscut, i des d’allà narrar episodis de la infantesa:
Primer premi de prosa infantil ex aequo per al text: Records de pobresa, d’Ire, que correspon a Irene Martínez Vila. 10 anys. Santa Eulàlia de Riuprimer.
Lliurà l’altre Primer Premi de prosa infantil ex aequo el President del Consell de Joventut de Riuprimer, Santi Aguilera:
? Per l’habilitat de bastir una història senzilla, però perfectament estructurada, sobre la metamorfosi d’una eruga, amb un final tan sobtat com emotiu:
Primer premi de prosa infantil ex aequo per al text: Cuido el meu regal i ell va creixent de mica en mica, de Castanya, que correspon a Maria Ares Soler. 9 anys. Muntanyola.
Lliurà el primer premi de poesia infantil Maria Teresa Franquesa, Regidora de Cultura de Santa Eulàlia de Riuprimer.
? Per aconseguir que la llegenda de Sant Jordi sigui llegida com si no es conegués, i per la variació dels seus apariats:
Primer premi de poesia infantil, per al text: Poesia de Sant Jordi, d’Àroll, que correspon a Carla Barnera Llorà. 12 anys. Santa Eulàlia de Riuprimer.
La categoria juvenil va ser declarada deserta per part del jurat.
Lliurà el primer premi de prosa sènior el president del Jurat i vocal d’Òmnium Cultural d’Osona, Víctor Pallàs:
? El jurat va destacar la bona participació i el gran nivell en aquesta categoria. Tanmateix, per la profunditat en la caracterització psicològica dels personatges, per la riquesa lèxica d’una història que, en poques pàgines, recorre mig món, i per reeixir en tancar la història, sense forçar, quan no s’hi veu final.
El primer premi de Prosa sènior va ser per al text: Fatalitat, d’Amaturi, que correspon a Jaume Calatayud Ventura, 51 anys, Altafulla (Tarragona).
Lliurà el primer premi de poesia sènior el Vicepresident d’Òmnium Cultural d’Osona, Toni Reig.
? Per presentar un conjunt cohesionat i unitari a l’entorn de la creació poètica, per arriscar en la forma sense ressentir-ne el contingut, per la sonoritat i ritme del vers, més aiguamel que fel:
Primer premi de poesia sènior per al recull de poemes: Joc de risc, de l’Argonauta. Que correspon a Rossend Sellarès i Obradors, 59 anys. Navàs.
Lliurà el premi especial Llorenç Tomàs l’Il·lustríssima alcaldessa de Santa Eulàlia de Riuprimer, Núria Solà.
El jurat va declarat el premi desert però va atorgar un accèssit al text: El pacte dels Vigatans, de Jordi Berguedà i Bages, que correspon a Perfecte Soler i Bernadich, 84 anys. Manresa.
Xevi Rovira va felicitar a tots els participants i als premiats, desitjant que l’any vinent es repeteixi el certamen amb major participació, i va agrair en nom del Consell de Joventut de Riuprimer, el suport i la col·laboració als membres del jurat, l’Ajuntament de Vic i el seu regidor de cultura Xevi Solà, l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer, Òmnium Cultural i el seu president, Embat Cultural, la Fundació Caixa Manlleu i el CEIP El Roure Gros.
Tot seguit, el vicepresident d’Òmnium Cultural d’Osona, Toni Reig, va explicar el significat de la commemoració de l’efemèride: “Cal mantenir la commemoració d’aquesta efemèride, la memòria històrica és molt important, i més per un poble com el català, ja que tal i com va dir Joan Fuster, la política si no la fem nosaltres ens la fan, doncs amb la història passa el mateix, si no la mantenim i vetllem per recordar-la ens la refan. I cal recordar que fou clau per als catalans el què s’acordà en aquella reunió a l’ermita ara farà 304 anys”.
Tot seguit es va fer l’acte del lliurament de custòdia de la flama, el president del CJR, Santi Aguilera li lliurà a Sergi Prat, (un dels infants premiats l’any passat) que com a representant del poble de Santa Eulàlia de Riuprimer es comprometé a custodiar la flama, símbol de les llibertats del poble català, fins el capvespre del 10 de setembre, per convertir en cendra el Decret de Nova Planta al finalitzar la Marxa de Torxes dels Vigatans.
Per finalitzar l’acte, un grup de grallers interpretaren la Muixeranga i Els Segadors. Qui va voler va poder refermar el compromís amb la nostra terra signant al llibre dels vigatans, que resta a l’ermita.
L’acte fou organitzat per: Òmnium Cultural d’Osona, Consell de Joves de Riuprimer i EspaiCat.
Hi col·laborà: Embat Cultural, CEIP El Roure Gros, Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer, Ajuntament de Vic, Parròquia de Santa Eulàlia de Riuprimer, Fundació Caixa de Manlleu.
Més informació:
Galeria fotogràfica 16 de maig de 2009 des d’Osona.com:
http://www.osona.com/galeria/831/pagina1/aplec/indendentista/sant/sebastia
Cròniques:
2008
2007
http://osona.omnium.cat/articleViewPage.php?art_ID=2456
2006
www.omnium.cat/articleViewPage.php?art_ID=1654
2005 (300 aniversari)
www.osona.com/Infos2005/PacteVigatans.htm
www.festes.org/articles.php?id=282
Informació sobre el procés de demanda de la categoria conjunt històric d’interès nacional per a l’ermita de Sant Sebastià:
Al web d’EspaiCat: http://www.espaicat.cat/
Al bloc d’ERC-AM Riuprimer:
http://erc-amriuprimer.blogspot.com/2008/04/crnica-del-ir-aplec-independentista-de.html