Crònica de «El Raval com no te l’han explicat mai»

Actualitat

Els dijous 2, 9 i 16 de febrer, al Centre d’Estudis i Recursos Culturals, es van fer les tres xerrades sobre la història del Raval a càrrec de les historiadores Pilar López i Mercè Tatjer, i l’arquitecte Jaume Artigues. En aquestes tres xerrades es va abordar el desenvolupament del Raval des de tres eixos que estan íntimament relacionats i que han configurat el Raval des del segle XVIII fins a segle XX: l’activitat econòmica, la mobilitat demogràfica i l’urbanisme.  

Cadascun dels conferenciants es va centrar en un d’aquests eixos. Així, Pilar López va explicar com ha evolucionat la demografia del Raval d’acord amb l’activitat econòmica del barri i de la ciutat en general, que ha provocat èpoques de superpoblació i unes altres d’abandonament del barri; Jaume Artigues va parlar dels inicis de les fàbriques a Barcelona, de les característiques arquitectòniques de les primeres fàbriques i de com han configurat el paisatge urbà del Raval; Mercè Tatjer va centrar-se en les diferents reformes urbanístiques que ha experimentat aquest barri, fruit de les necessitats i de les polítiques de cada moment. 

A continuació, pots trobar alguns dels materials que es van poder veure a les xerrades i altres publicacions que et poden interessar per aprofundir en aquests aspectes:

Materials Pilar_Lopez

Materials de Jaume_Artigues sobre la casa fàbrica

Materials de Mercè Tatjer sobre les diferents reformes urbanístiques:

Sobre la casa fàbrica també et pots descarregar el llibre d’Artigues, Jaume; Mas, Francesc. El model de casa fàbrica als inicis de la industrialització. Registre de fàbriques de Ciutat Vella de Barcelona 1738-1807 / 1808-1856.  Ajuntament de Barcelona, 2019.

Cens que identifica i localitza les parcel·les d’espais que conserven —o podrien conservar— algun element patrimonial industrial entre el segle XVIII i principis del XX: Artigues, Jaume; Caballé, Francesc; Tatjer, Mercè. El llegat fabril al nucli antic de Barcelona. Cens de fàbriques i edificis actuals de Ciutat Vella amb activitat industrial entre el segle XVIII i principis del XX. Museu d’Història de Barcelona, 2013.

Sobre les fàbriques d’indianes i els orígens de la Barcelona industrial, et pots descarregar el llibre: Sánchez Suárez, Àlex; Artigues, Jaume; Mas, Francesc. Indianes, 1736-1847: els orígens de la Barcelona industrial. Ajuntament de Barcelona, 2013.

Sobre l’habitatge obrer i demografia de Barcelona: López Guallar, Pilar. «La primera revolució industrial i el naixement de l’habitatge obrer a Barcelona». Actes de les Jornades L’Habitatge obrer a Catalunya. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Terrassa, 2002, p. 56-66. ISBN 9-788439-379218. [Consultable a Academia.edu]

Altres estudis sobre demografia que afecten el Raval, a partir de dades extretes de Santa Maria del Pi i el padró del barri de l’Hospital:

López Guallar, Pilar. «La densificación barcelonesa: el territorio de Santa Maria del Pi, 1693-1859». Actes del I Congrés d’Història del Pla de Barcelona. Barcelona: La Magrana, 1984, p. 275-296. [Consultable a Academia.edu]
López Guallar, Pilar. «Naturales e inmigrantes en Barcelona a mediados del siglo XIX». La ciutat i les revolucions, 1808-1868. El procés d’industrialització. Barcelona: Institut de Cultura, Arxiu històric de la Ciutat, 2006, p. 69-92. ISNN 1155-50-58.