Crònica de 8a. sessió de Sortida del Taller d’història i cultura catalanes a la Bordeta
La sortida va tenir lloc el dissabte 13 de maig.
Quan som al Palau de la Música ens explica que va ser construït com a Seu de l’Orfeó Català. Va comentar que Els Cors d’en Clavé eren més populars i els Orfeons eren més elitistes. Els orfeons i els cors es van anar escampant per tot Catalunya dins del moviment de la Renaixença. El Palau, construït els primers anys el segle XX, i dissenyat per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner és una de les joies modernistes més preuades que tenim a Catalunya.
A continuació vam anar cap el Passeig de Gràcia començant per la Casa Pascual i Pons, que per cert és Neogòtica i ens va fer notar com hi ha edificis Modernistes amb elements Premodernistes i edificis Premodernistes que ja presenten característiques pròpies del modernisme, perquè, com tot moviment, té una evolució. Vam anar observant les característiques i diferències de cadascuna de les cases més emblemàtiques fins que vàrem arribar al Palau Robert, on vàrem entrar i visitar el vestíbul, el 1r pis i el jardí. També ens va fer observar els fanals modernistes, i el paviment obra de Gaudí, del Passeig de Gràcia.
Després, amb el Metro vàrem anar fins a l’Hospital de Sant Pau. Abans d’arribar-hi, però, també ens va fer notar les perspectives de la Sagrada Família i de l’Hospital i els fanals de l’Avinguda Gaudí. Un cop a l’hospital va remarcar-nos que la Creu del gran pati interior és la rèplica de la creu que hi ha a l’Antic Hospital de la Santa Creu i Sant Pau que es troba al carrer de l’Hospital. Vàrem acabar la sortida a les 13.00 h.