Crònica Cineforum: Francesc Boix: un fotògraf a l’infern

Actualitat

El passat dijous 10 de juny vam assistir al Centre Cívic El Sortidor al pase i posterior col.loqui del film documental Francesc Boix: un fotògraf a l’infern.

Aquest reportatge sobre la vida del fotògraf poblesequí es va estrenar l’any 2000. Dirigit per Llorenç Soler i produit per Oriol Porta, va ser guardonada amb el Premi de cinema històric de Pessac a França i va ser candidat als premis Emmy International del 2000.

Narra la vida en imatges de Francesc Boix, des dels seus inicis al Poble-sec de Barcelona, passant per la seva militancia comunista i per la seva participació com fotògraf en la guerra civil espanyola i posterior fugida a França. 

Després d’un temps en camps de concentració i al entrar França a la II Guerra Mundial, es va enrolar a la resistencia, fins que va ser empresonat  i enviat, com molts compatriotes espanyols, al camp d’extermini de Mauthausen.

I aquí va començar la seva gran fita: gràcies a que parlava alemany i que era fotògraf d’ofici, va treballar al laboratori fotogràfic del camp. Era l’encarregat de revelar els negatius de les fotografies que feien els soldats nazis, tant de com funcionava el camp com de les visites d’alts comandaments que hi anaven. Boix va anar amagant molts d’aquest negatius fins que, acabada la II Guerra Mundial va poder treure-l’s a la llum. Gràcies a aquest negatius van poder jutjar i condemnar molts dels nazis que sortien en aquelles fotografies i van ser testimoni irrefutable de les barbaries que allà passaven.

Després del judici de Nuremberg, va fer de fotògraf a Paris en diversos medis fins que li va arribar la mort prematura l’any 1951, amb només 31 anys.

En acabar, Josep Guzmán de Cerhisec va explicar més detalls de la seva vida i vam començar una ronda de preguntes i respostes d’allò més entretinguda.