Creatives femenines. Les artistes catalanes del S. XIX i XX
El proppassat 29 de novembre , a 2/4 de 7 de la tarda, a la sala d’actes de la Universitat Politècnica de Vilanova i la Geltrú, amb l’assistència d’un nombrós públic, es va dur a terme la primera col·laboració entre Òmnium del Garraf i l’Aula d’Extensió Universitària de la Gent Gran del Garraf. La historiadora de l’art Judith Méndez Moreno ens va parlar de l’art contemporani femení.
Davant la pregunta que es va plantejar des de l’inici, “Per què no hi ha hagut Grans artistes Catalanes?” la conferència va girar entorn a analitzar la resposta. Fonamentalment per la manca de consideració social i cultural cap a les dones a les quals se’ls negava la formació acadèmica i aquest era el primer pas per relegar-les a l’ombra i per tant, amb un camí molt més difícil per arribar a formar part dels cercles artístics. Malgrat tot, n’hi va haver que van destacar i que amb el temps han estat reconegudes, com ara Lluïsa Vidal, Pepeta Teixidor, Remedios Varo, Pilar Montaner, entre moltes altres.
També ens va parlar de la importància que va tenir “Feminal”, suplement de la revista “Il·lustració catalana”. Es tractava d’una publicació mensual, feminista, burgesa i catòlica. El seu lema era, “Juntes som més fortes”. Gràcies als 128 números publicats, s’han fet visibles grans artistes femenines de començaments del S.XX.
La conferència va acabar amb la reflexió sobre com reparar els greuges històrics d’aquest oblit. Està a les nostres mans reclamar que els museus incorporin obres d’aquestes artistes que ara estan als magatzems. No n’hi ha prou amb fer exposicions temporals, cal dignificar aquestes obres incorporant-les a les col·leccions permanents.