Conferències : ‘Per què som com som ?’
09/05/07 (Redacció ÒC) Unes 800 persones van assistir ahir al vespre a l`acte d`Òmnium que es va celebrar a l`Auditori Winterthur sota el lema “Nosaltres decidim: dignitat nacional”. Tant els socis d`Òmnium com altres simpatitzants de l`entitat van respondre positivament a la crida per reafirmar les demandes de la societat civil catalana en un moment en què es comença a estendre el desànim respecte la situació política. L`acte va començar amb un fragment de l`Alçament de Joan Maragall i va continuar amb la projecció d`un vídeo que reclamava la unitat dels ciutadans de tots els punts del territori català. Al mateix temps, persones de diverses ciutats catalanes, del País Valencià i de les Illes Balears pujaven a l`escenari en un moment simbòlic. Tot seguit, van tenir lloc els parlaments d`Isidor Marí, vocal de la Junta Directiva d`Òmnium, i de Jordi Porta, president de l`entitat. Isidor Marí va subratllar que, si bé cal que la classe política defensi l’autogovern, la responsabilitat és de tots i cal que la societat es mobilitzi. “La crisi política d`avui pot ser i ha de ser el punt de partida d`un projecte nacional renovat”, va assegurar Marí al final del seu discurs. Per la seva banda, Jordi Porta va centrar-se en problemàtiques concretes com ara l`incompliment de l`Estatut ja rebaixat; les invasions de competències del Govern estatal; i l`amenaça del Tribunal Constitucional de retallar encara més l`Estatut. A més, el president d`Òmnium va reclamar una actitud de coratge del Govern de la Generalitat per rebutjar la transgressió de la voluntat del poble que representen i que, si es retalla més l`Estatut, s`aprovi una moció del Parlament de Catalunya en què es recordi la seva voluntat ja expressada lliurement el 30 de setembre de 2005. L`acte va finalitzar amb el cant d`Els Segadors i amb els aplaudiments i les ovacions d`un públic que es va mostrar eufòric. Podeu descarregar-vos els discursos de Jordi Porta i d` Isidor Marí . Vídeo de presentació de l’acte: Vídeo de l’acte:
PER QUÈ SOM COM SOM?
Estem marcats els occidentals per la cultura clàssica?
Pere Villalba, professor de Filologia Clàssica a la UAB i membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, i Toni Bosch i Veciana, professor de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull, van intentar respondre a aquest interrogant en les dues conferències que organitzades per Amics de la Unesco Valldoreix-Sant Cugat i Òmnium Cultural van tenir lloc a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) els passats 22 i 29 de març.
Amb el títol L’Art de Governar, Villalba va parlar del món llatí i Toni Bosch i Veciana, amb la conferència Nosaltres els grecs, va dissertar sobre la cultura grega.
Sempre hem sentit a dir que com a occidentals som d’una determinada manera que ens defineix de cara enfora i que ens diferencia d’altres cultures i sobretot del món oriental. I que aquesta manera de ser ens vindria marcada sobretot per l’origen de la nostra cultura basada en el món grec i llatí. D’aquest món clàssic ens ve aquesta manera de ser dels occidentals sempre tan racional, pragmàtica i individualista.
Bosch i Veciana exposà al públic en quina mesura ens prové dels grecs el valor de la raó, el voler saber sempre el perquè de les coses, la defensa aferrissada de l’individu com a tal. Van ser els grecs els que van fer el pas tan important de passar del mite al logos, de la superstició a la racionalitat.
Villalba, per la seva part, remarcà que la importància que donem a l’ordre i a la llei és un llegat dels romans. D’ells va sorgir la voluntat d’ordenar el cosmos, d’ordenar la realitat, i van ser els primers a convertir les tradicions en lleis escrites.