Conèixer la Catalunya exterior al ‘Dijous d’Òmnium’
Aquest vespre Joves d’Òmnium a la ciutat organitza una trobada amb els candidats a les eleccions municipals del proper 22 de maig.
El ‘Dijous de l’Òmnium’ ha comptat amb la presència de Xavier Tudela, secretari general de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes?, Montse Aymamí, presidenta del Casal Català de Grenoble,? i Antoni Montserrat, expresident del Centre Català de Luxemburg, per parlar de la Catalunya exterior, aquella formada per catalans que han emigrat a l’estranger. Josep M. Solé Sabaté, historiador i membre de la Junta Directiva d’Òmnium Cultural, ha presentat l’acte explicant el paper que han tingut els casals catalans, i altres entitats, com a refugi de la llengua i la cultura del nostre país quan estaven amenaçades.
Xavier Tudela ha obert el torn d’intervencions explicant que es calcula que aproximadament un milió de catalans forma aquesta Catalanya exterior que és, segons Tudela, “una part indissociable del nostre país”. Després d’analitzar les diferents entapes de relació entre el país i les comunitats catalanes a l’estranger a conclòs que “hi ha hagut un retrobaments, alguns amb èxit i altre no tant, com per exemple que el proper 22 de maig el catalans que visquin a l’estranger no podran votar, però si enfortim vincles la societat catalana en sortirà guanyant i ens podrem posicionar com un estat normal al costat de les altres nacions lliures”.
Montse Aymamí ha posat l’exemple francès per parlar dels catalans exiliats i dels processos d’integració i manteniment del sentiment identitari català. Ha definit els casals com a “embaixaces de Catalunya que serveixen d’espai de trobada”.
Antoni Montserrat ha estat el darrer en parlar abans del torn de preguntes. Durant la seva intervenció ha tractat els reptes i oportunitats d’aquesta Catalunya exterior. Segon Montserrat actualment és preocupant l’elevada xifra de joves catalans que emigren per trobar una sortida professional a la seva formació acadèmica, 4.000 els darrers tres mesos. “Cal fer atractiva Catalunya i produir llocs de treball perquè no marxin, però també admetre-ho i aprofitar ls comunitats exteriors perquè participin del país i ajudin a visualitzar Catalunya”, ha explicat Antoni Montserrat.