Comunicat sobre l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població 2023

Actualitat

Davant les dades de l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població 2023, publicades aquest dimecres dinou de febrer, Òmnium Cultural vol fer públiques les següents consideracions:

1. Constatem amb preocupació el descens de l’ús social del català i, per primera vegada des de la transició, el descens en el percentatge de persones que el saben parlar. Aquestes dades ens obliguen a reaccionar amb urgència, no només amb l’objectiu d’aturar la davallada, sinó amb l’ambició d’aconseguir una normalització plena del català en tots els àmbits de la societat.

2. Ens exigim treballar des del màxim rigor: tenim un país més poblat i divers que mai, amb persones que s’identifiquen i utilitzen simultàniament diferents llengües. Ser conscients d’aquest fet és imprescindible per poder desenvolupar una estratègia útil pel país.

3. No caurem en el catastrofisme ni el desànim. Les dades presentades ens ofereixen oportunitats per a continuar sumant nous parlants, i que així contribuïm a augmentar l’ús social del català. En aquest sentit, se’ns plantegen dos grans reptes com a país:

  • Universalitzar l’accés a l’aprenentatge i a l’ús del català. Hi ha més dos milions de persones que volen aprendre o millorar el català, però no se’ls ho està garantint, ja que, o bé no poden aprendre’l o bé l’estan aprenent, però troben obstacles per utilitzar-lo amb normalitat. Aquesta mancança impacta en l’ús del català, ja que en els darrers cinc anys la població que té poc o cap contacte amb el català ha augmentat un mínim de 300.000 persones.
  • Multiplicar els espais de socialització en català. Els espais de socialització i vinculació emocional són fonamentals per a augmentar l’ús social del català. Per revertir la davallada del 6% en el seu ús habitual entre els sectors més joves, és essencial normalitzar-lo en els principals àmbits de socialització, especialment dels joves: escola, esport, lleure, digital…

4. No n’hi ha prou amb canvis individuals o respostes parcials, la plena normalització del català és una urgència que requereix una actuació coordinada i de país. Volem que el català sigui plenament accessible i utilitzat amb normalitat en tots els àmbits, perquè continuï sent llengua de cohesió, pertinença i d’oportunitats per a tothom. Òmnium Cultural ja hi estem treballant i comptarem amb tothom per fer-ho possible.

 

Barcelona, 20 de febrer de 2025