Comunicat de condol per la mort de Jordi Porta, 7è president d’Òmnium Cultural

Actualitat

Òmnium Cultural expressa el seu més sentit condol per la mort als 86 anys del 7è president de l’entitat, Jordi Porta i Ribalta, filòsof i activista cultural que va dedicar la seva vida a la promoció de la llengua i la cultura del país, al foment de la democràcia i de l’educació en valors. Òmnium també vol mostrar el reconeixement a la seva trajectòria i compromís al servei del país, de la societat civil i de l’entitat. 

El president Xavier Antich ha destacat que “l’etapa de lideratge de Jordi Porta va suposar un punt d’inflexió en la història d’Òmnium Cultural, ja que durant el seu mandat va aconseguir l’objectiu de convertir l’entitat en un instrument a l’abast de tota la societat i transformar-la en una organització representativa del país sencer, actualitzant i modernitzant l’acció política i cultural, sense renunciar als seus objectius fundacionals en defensa de la llengua, la cultura i el país”. 

Una vida al servei del país i la societat civil

Jordi Porta va néixer en el si d’una família senzilla, poc abans de l’esclat de la Guerra Civil. Després de treballar durant un temps, es va llicenciar en filosofia a la Universitat de Barcelona l’any 1967. Seguidament, va guanyar una beca que li va permetre ampliar els seus estudis acadèmics a Nanterre (França). El seu compromís i responsabilitat social, cultural i nacional va iniciar amb la seva vinculació a l’escoltisme i el guiatge català. De 1971 a 2001, va ser director de la Fundació Jaume Bofill, el 2002 va ser nomenat 7è president d’Òmnium Cultural, després de Josep Millàs i Miquel Bes, i va liderar l’entitat fins a l’any 2010, quan va ser rellevat per Muriel Casals, a qui ell mateix va proposar com a successora de consens per presidir Òmnium Cultural; també va presidir la Fundació Enciclopèdia Catalana; va ser president del Centre UNESCO de Catalunya i Síndic de Greuges de la UAB (2000-2009). Va publicar el llibre Anys de referència (Columna 1997), amb el qual va guanyar el premi d’assaig de la Fundació Ramon Trias Fargas. A més, va ser reconegut com a Doctor honoris causa per la UAB (2013) i amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat (2010).