Comença el curs dels 50 anys d’Òmnium Bages-Moianès

Actualitat

El dia 2 de juliol de 1972 es va fundar la delegació a Manresa d’Òmnium Cultural, en una assemblea al Centre Excursionista de la Comarca de Bages, amb l’assistència d’una quarantena de socis. Fa cinquanta anys, doncs, del naixement d’Òmnium al Bages i el Moianès i per aquest motiu tenim previst iniciar un seguit d’actes commemoratius que s’aniran desenvolupant al llarg del curs 2022-2023.

Per iniciar aquest període commemoratiu, està previst un acte de reconeixement a l’entitat i a les persones que han format part de les diferents juntes d’aquest mig segle, al saló de sessions de  l’Ajuntament de Manresa, el dijous 29 de setembre.

D’altra banda, estem preparant una exposició itinerant, amb un potent muntatge audiovisual, que recollirà els aspectes més rellevants del període i els seus protagonistes. L’exposició s’inaugurarà a l’Auditori Sant Josep, de Moià, el dia 12 de novembre, i posteriorment s’instal·larà a Sant Joan de Vilatorrada (Cal Gallifa), durant el mes de gener, a Sant Vicenç de Castellet (Auditori de la Biblioteca), durant el mes de febrer, i a la Sala Espai 7 del Centre Cultural del Casino, de Manresa, del 3 al 19 de març.

Està previst que durant la resta del curs la mostra visiti altres poblacions del Bages i el Moianès. Estem treballant també en l’organització de cicles de conferències específics sobre llengua, cultura, país i cohesió social, amb ponents de relleu nacional, amb la voluntat que alguns dels actes habituals de la seu territorial adquireixin un sentit especial.

La imatge que acompanyarà els actes és obra de la il·lustradora i caricaturista manresana Maria Picassó, que l’explica així: “El disseny del símbol per commemorar els 50 anys d’Òmnium Bages-Moianès l’he construït a partir de tres punts: 1. Òmnium. la llengua i identitat catalanes se simbolitzen amb una senyera que permet que el logo d’Òmnium aparegui de forma quasi literal. En contrast, els seus colors, inspirats en els mosaics hidràulics, ens remeten al passat. 2. Paisatge. Representem aquí la presència de Montserrat en l’horitzó del Bages-Moianès com a element que uneix tot aquest territori. 3. Cel. Part del paisatge, si veiem el cel és que mirem amunt. Una mirada alçada, amb esperança i posada cap al futur”.