Comença el cicle sobre l’ús social del català
«Una llengua mor quan els seus parlants deixen d’usar-la». Així de clar ho diu Carme Junyent, que el passat divendres 7 de maig va ser a Vilafranca per parlar-nos de l’ús que fem del català, de si la nostra llengua es troba en perill d’extinció i de com podem defensar-la d’aquest perill. La frase sembla una obvietat, però ens obliga a pensar què pot passar a la nostra llengua, el català, si nosaltres, els seus parlants, no la fem servir.
L’acte era el primer d’un cicle de quatre en què volem reflexionar sobre l’ús social del català en diferents àmbits. Va tenir lloc a l’auditori del Vinseum, que va omplir del tot l’aforament permès -80 persones- i es va desenvolupar en forma de conversa entre el presentador, Jaume Rafecas, i la filòloga Carme Junyent. Rafecas va anar comentant i preguntant a partir del llibre El futur del català depèn de tu, de Carme Junyent i Bel Zaballa.
Tot mostrant les dades estadístiques dels últims vint anys, Junyent va fer evident com cada vegada recula més el nombre de parlants en català. Actualment, només un 31% de catalans té el català com a primera llengua. És reversible aquesta situació?
Carme Junyent és especialista en l’estudi de llengües amenaçades arreu del món. Coneix profundament els símptomes d’un camí sense retorn. Sí, el català corre perill. Però encara no és massa tard! «Per salvar la llengua tots hem de canviar urgentment el nostre comportament lingüístic. Els que la tenim com a primera llengua. I els que no, però que la volem continuar sentint, o també parlant. -Què em costa parlar en castellà? -Em costa que cada vegada que no parlo en català, porto la llengua cap a un camí de no-retorn».
L’acte va acabar amb un torn obert de paraules i a la sortida, tothom que ho volgués podia adquirir El futur del català depèn de tu, gràcies a la col·laboració de la llibreria l’Odissea.