Cicle d’activitats literàries “Llengua i cultura”

Actualitat

Òmnium Garraf i Òmnium Alt Penedès, amb la col·laboració de La Casa dels Clàssics-Fundació Bernat Metge, organitzen tres sessions a Sitges, Vilanova i Vilafranca per acostar els clàssics universals en català 

El Cicle 2024 fa un recorregut per tres ciutats del Garraf i l’Alt Penedès i per quatre obres de la col·lecció Clàssics Universals de l’editorial La Casa dels Clàssics. Aquest és el fil del Cicle d’aquest any: traduccions al català de clàssics moderns.

Començarà a Vilanova i la Geltrú el dijous dia 17 d’octubre, a les 19h., a la sala de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, recentment obert després una remodelació esplendorosa. El tema anirà al voltant de “La Il·lustració i la fi de l’Ancien Regim” i se centrarà en Els Contes Filosòfics (Ed. Alpha, 2022) de Voltaire. La sessió serà conduïda per l’escriptor i traductor Joan Lluís Lluís, traductor de l’obra i Premi Sant Jordi de Novel·la 2017 d’Òmnium Cultural.

La segona aturada serà a Sitges el dimarts dia 29 d’octubre, a les 19,30h., al Espai Cultural Pere Stämpfli, seu del Grup d’Estudis Sitgetans, co-organitzador en l’activitat sitgetana. El tema anirà sobre “l’esplendor de la novel·la russa del XIX: el Romanticisme i el despertar dels conflictes socials moderns”. En aquest cas, es proposen dues obres: Ànimes Mortes (Ed. Alpha, 2024) de N. Gogól i Crim i Càstig (Ed. Alpha, 2023) de F. Dostoievski. La sessió serà conduïda per Xenia Dyakonova i Miquel Cabal. La primera prologa Gogól, escriptora i gran coneixedora de la literatura russa, i el segon traductor de Crim i Càstig, un dels traductors del rus més reconeguts.

La darrera i última aturada serà a Vilafranca del Penedès el divendres 15 de novembre, a les 19h., a la sala d’actes de la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, un dels edificis modernistes més bells de la ciutat. El tema anirà sobre “Modernitat i el flux de pensament en la literatura dels inicis del XX” (Ed. Alpha, 2022) de V. Woolf. La sessió serà conduïda per Iris Llop, crítica literària i experta en Woolf, i Maria Callís, poetessa i autora del pròleg.

Sessions prèvies

Un fet remarcable del funcionament del Cicle és la realització d’activitats prèvies a les sessions. Per tal d’estimular al públic assistents a les sessions a la participació i el debat, es convida als clubs de lectura de cada ciutat a que programin una sessió extraordinària i conjunta per discutir prèviament els aspectes que els hi hagin interessat més de la lectura de cada obra. Per organitzar aquestes sessions, les xarxes locals de les biblioteques de Vilanova i la Geltrú, de Sitges i de Vilafranca del Penedès, convoquen una sessió prèvia amb inscripció. Cada sessió d’aquestes es farà uns 10 dies abans de la sessió del Cicle. Aquestes sessions seran obertes a qualsevol persona interessada, prèvia inscripció.

L’objectiu fonamental de Cicle és la promoció de l’ús del català i la seva cultura en tots els àmbits, d’una manera agradable, estimulant i de qualitat. La literatura catalana està en un moment expansiu però, en canvi, l’ús social està clarament en retrocés. Moltes són les causes i també moltes les mesures de millora. Com senyalen molts especialistes, una de les mesures més útils és l’ús del català sense renúncies, especialment per part dels catalanoparlants. I, per això, el reconeixement de la llengua com un instrument de prestigi i de vocació oberta al món pot ser molt important. És aquí on el nivell de les traduccions actuals al català de clàssics universals pot ser utilíssim. I no solament els clàssics grecs i llatins (la Fundació Bernat Metge ha complert l’any passat 100 anys de l’inici de les seves traduccions) sinó també d’obres d’altres llengües i cultures i de tots els temps. Per últim, i per facilitar un intercanvi més informal, a la finalització de la sessió s’oferirà una beguda de comiat.

Inscripcions a sessions prèvies: 

SITGES: a la biblioteca Santiago Rusiñol, Pl. Ajuntament 13, de Sitges o per correu electrònic a [email protected], telèfon 938941149, o WhatsApp 610472403.

VILANOVA: pròximament

VILAFRANCA: pròximament