Carme Subiranas enceta el cicle Catalunya explicada per historiadors manlleuencs

Actualitat

,,,

Aquest dijous s’enceta a la Biblioteca Municipal de Manlleu el mini cicle de conferències de Els Dijous de l’Òmnium:

"Catalunya explicada per historiadors manlleuencs". Aquest cicle, fruit del conveni entre Òmnium Osona i l’Ajuntament de Manlleu, comptarà amb tres conferències que resseguiran tres períodes claus de la història de Catalunya, l’època dels grans comptes-reis medievals, la Guerra de Successió i el franquisme. La particularitat més destacable és que totes aniran a càrrec d’historiadors manlleuencs.

Així, l’arqueòloga Carme Subiranas obrirà el teló aquest dijous 17 de juny amb la conferència "Com era Catalunya a l’època medieval?: els grans comtes-reis catalans". Subiranas és llicenciada en Geografia i Història, especialitzada en Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica i Màster en Arqueologia Medieval per la Universitat de Barcelona. Ha dirigit diverses intervencions arqueològiques arreu de Catalunya i en especial a Osona, amb una trentena de projectes. Ha realitzat nombrosos estudis històrics, així com multitud de publicacions especialitzades. Ha realitzat cursos, conferències i exposicions. És membre del Centre d’Investigacions Arqueològiques d’Osona, sòcia fundadora i membre de la junta directiva de l’Associació Catalana per a la Recerca en Arqueologia Medieval, i ha estat Sòcia fundadora de l’Associació d’Arqueòlegs de Catalunya i membre de la junta directiva, com a vice-presidenta  durant els anys 2000-2005 i 2007-2009. L’any passat va crear la societat ARCS Patrimoni Cultural dedicada a l’estudi i assessorament sobre el patrimoni cultural.

Però per sobre de tot, la direcció arqueològica dels treballs a la tomba del rei Pere el Gran ha estat segurament el més visible i un dels treballs més imporants que l’arqueòloga manlleuenca ha dut a terme fins ara.  Ja que és una de les persones que està al capdavant del projecte de restauració i estudi integral de les Tombes Reials del Monestir de Santes Creus.

L’historiador Joaquim Albareda reprendrà el Cicle pels volts de la Diada de Catalunya, amb una conferència sobre la Guerra de Successió, i el clourà Frederic Vàzquez entorn al 20-N que s’endinsarà dins un dels episodis més foscos de la història de Catalunya, el franquisme.

Entrevista a Carme Subiranas al programa 4 paraules de el 9 Tv

Notícia a el9nou.cat: L’arqueòloga manlleuenca Carme Subiranas dirigeix els treballs d’estudi de les restes del rei Pere el Gran

Als recursos podeu descarregar-vos el cartell de l’acte en pdf.