Càpsules de Ciència, un espai per al diàleg entre la ciutadania i científics de prestigi

Actualitat

El diàleg en to divulgatiu vertebrarà aquesta activitat que tractarà temes com la neurociència, el turisme i les ciutats intel·ligents, la criptografia i els ordinadors quàntics, l’alerta de la OMS sobre la carn vermella i la febre de córrer.

Càpsules de Ciència és un cicle de xerrades divulgatives amb l’objectiu d’acostar la recerca a la ciutadania i fomentar la cultura científica. Amb aquesta iniciativa s’atén una qüestió emergent impulsada per la Comissió Europea que replanteja el rol de la ciència i la innovació dins la societat: la Recerca i la Innovació Responsables. La RRI pretén que tots els actors implicats (investigadors, ciutadans, polítics, empresaris, etc.) treballin conjuntament per tal que els processos i resultats de la recerca i la innovació estiguin alineats amb les expectatives i confiança de la societat per la ciència.

L’activitat és una proposta organitzada conjuntament entre Òmnium Gironès, la Universitat de Girona (UdG) i el Diari ARA i tindrà lloc cada tercer dijous de mes –des del novembre fins l’abril de l’any que ve– a les 19:00 h al Centre Cívic de Barri Vell (Girona). Les sessions giraran a l’entorn d’un fet d’actualitat, un estudi innovador o un tema de fons i es comptarà amb la intervenció de científics de prestigi de la universitat.
La diversitat dels temes proposats –neurociència, turisme i ciutats intel·ligents, criptografia i ordinadors quàntics, l’alerta de la OMS sobre la carn vermella i la febre de córrer– volen despertar l’interès de tot tipus de públic.

Càpsules de ciència alternarà dos formats diferents:
· 20 minuts de ciència Els científics tindran el repte de condensar la seva intervenció en 20 minuts i després donar pas a un debat amb el públic.
· Converses amb… Inspirant-se en el format dels cafès científics de la UdG, proposa tractar temes d’actualitat a partir d’una conversa entre dos científics procedents de disciplines diferents però que investiguen sobre un mateix tema. Els acompanyarà un tercer convidat, provinent de l’àmbit ciutadà o mediàtic, que exercirà de dinamitzador de la conversa tot prenent un cafè.

Tret de sortida amb neurociència
La primera sessió serà en format de 20 minuts de ciència i estarà protagonitzada pel degà de la Facultat de Medicina, Joan San. L’investigador parlarà d’emocions i neurociència amb la seva xerrada ‘El cervell emocional i creatiu’.