Candidatures Premi Lo Grifonet 2023
Rossend Aymí Escolà
Va néixer a la Palma d’Ebre l’any 1940. Ha estat compositor, professor, organista i director de corals.
Tercer fill del matrimoni format per Josep i Cecília, una família pagesa de la Palma. El 1952 va començar a estudiar al Seminari de Tortosa. A partir del 1965 i durant 5 anys estudia al Pontificio Istituto di Musica Sacra, a Roma, on estudia amb els professors Ferruccio Vignanelli (orgue), Carlo Cammarota (harmonia), Armando Renzi (composició), Vieri Tosatti (orquestació) i Domenico Bartolucci, director de la Capella Musical Pontifícia. Retornà l’any 1970.
Fou organista de la catedral de Tortosa al llarg d’una dècada, i professor del Conservatori de Tortosa(solfeig, piano, harmonia i orgue). També ha dut a terme una importantíssima tasca de reconstrucció i restauració d’orgues (Flix, la Palma, Vallibona).
El 20 d’abril de 2007 l’Ajuntament de Tortosa li va fer entrega de la Medalla de Plata de la ciutat. Així mateix, el desembre de 2018 rebia la Medalla de la ciutat de Vinaròs a la Cultura. Fou cofundador i impulsor de la delegació a Tortosa del Conservatori Professional de Música de la Diputació, de la delegació de Joventuts Musicals de Tortosa i de la Coral Vent de Dalt. Ha compost diverses obres per a piano, orgue i cor, entre les quals cal destacar la Suite Scala-Dei. Ha dirigit la interpretació del Magnificat del pare J. M. Martí amb la Coral de les Terres de l’Ebre al Festival Internacional de la Música Sacra de Tortosa i la Missa del Renaixement amb el Cor Flumine. L’any 2011, el cant de la Sibil·la va tornar a sentir-se per Nadal a la Catedral de Tortosa. La peça va ser interpretada per la soprano Cecília Aymí, acompanyada a l’orgue pel mestre Rossend Aymí, el seu pare. Aprofitem per dir també que la Cecília és una reconeguda soprano i darrerament ha fet algunes actuacions, acompanyada, al piano o a l’orgue, pel seu pare.
Fernando Caminals Hernàndez
Director i professor de l’Escola de Música i Dansa de Móra d’Ebre des de 1987, la seua contribució a la cultura musical de la Ribera d’Ebre el fan una figura imprescindible. Ha estat pregoner de la Festa Major de Móra d’Ebre 2022.
Va néixer l’any 1959 a Bogotà (Colòmbia), a causa del treball del seu pare però pocs anys després es trasllada a Móra d’Ebre amb la seva mare. Va estudiar el Graduat Escolar a l’INS Julio Antonio de Móra d’Ebre. Posteriorment va estudiar electrònica a l’Escola de Mestria Compte de Rius de Tarragona i va fer estudis de fotografia d’estudi i laboratori en diverses escoles de Barcelona. Però la forta afició a la música el va portar a treure el títol de professor de música en l’especialitat de violoncel al Conservatori Municipal de Barcelona, primer, i després de la Diputació de Tarragona i Municipal de Vila-seca on rep consell dels músics: Francine Berckmans, Edgar Fischer, Leonid Gorokhov, Evgeny Gratch, Joan Guinard, Ricard Marlet, Enric Prats, Gian Franco Ricci, Richard Talkowski, Peter Thiemann i Evelio Tieles.
Participa en la fundació de l’orquestra de cambra del Conservatori de Vila-seca, amb la què va participar en un seguit de concerts i un enregistrament per al programa Jóvenes intérpretes de Radio 2. Ha estat membre de l’orquestra de cambra Camerata XXI des de 1990 fins 1999.
Des de l’any 1987 fins l’actualitat, desenvolupa la tasca de director i professor de l’Escola de Música i Dansa de Móra d’Ebre on és responsable de la gestió del centre: representació institucional, organització pedagògica i curricular, organització dels serveis i gestió dels recursos humans i materials. Des de l’any 1990 fins l’actualitat també fa de professor de violoncel a l’escola Municipal de Flix.
Francesca Aliern Pons
Literata vocacional, basa la seva obra en fets reals i quotidians protagonitzats per personatges als qui la vida no els ha estat gens fàcil. Amb un llenguatge proper i impregnat del parlar de les Terres de l’Ebre, aquesta novel·lista té la capacitat d’introduir el lector en l’interior dels seus personatges, fent-lo coneixedor dels seus sentiments més profunds, de les seves angoixes i inquietuds, i de situar-lo i guiar-lo magistralment tant en el context històric i social, descrivint fets i costums, com en l’espai, sempre acompanyat de la remor de l’Ebre. Guardonada amb diversos premis, té un públic lector molt fidel i una obra prolífica.
Nascuda a Xerta (Baix Ebre), és una de les escriptores més representatives de les Terres de l’Ebre. És autora d’una obra prolífica de més de 24 obres.
Miquel Àngel Pradilla Cardona
Editor d’Onada Edicions, una de les grans editorials de les comarques centrals dels Països Catalans. Dinamitzador cultural, organitzador del Congrés de la Diòcesi de Tortosa. Impulsor de premis literaris com els Ciutat de Benicarló, editor, escriptor, investigador. És una de les persones clau de la cultura ebrenca a les comarques centrals dels Països Catalans.
Natural del Rossell, és llicenciat en Filologia catalana i professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili. Membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i president de la Societat Catalana de Sociolingüística.