Article d’Opinió: El català, Internet i l’Estatut (Pep Farràs, president Òmnium Alt Urgell

Actualitat

Divendres28 d`octubre, l`IES Pare Vitòria d`Alcoi va ser la seu de la presentació alPaís Valencià d`Escoles en Xarxa, un projecte de periodisme digital que volreflectir la realitat de l`escola des de l`arrel i en la llengua comuna,impulsat per la revista Escola Catalana d`Òmnium Cultural, la Federaciód`Escola Valenciana i Vilaweb.Enmig d`un públic format majoritàriament perl`alumnat d`aquest centre educatiu alcoià, representants de les diversesentitats que formen part del projecte van exposar la gènesi, els objectius iles concrecions d`Escolesen Xarxa, una iniciativa sorgida de les aules de l`ensenyament secundariobligatori que pretén deixar constància, tot seguint un model de comunicacióhoritzontal, del dia a dia dels centres educatius per tal que aquests puguin,no només fer saber la seva singularitat al món, sinó compartir idees iexperiències. Per tal d`assolir aquest dinamisme i intercanvi, Escoles en Xarxa es materialitzaen forma d`un sistema de blocs. L`acte comptà amb les intervencions de DiegoGómez, president d`Escola Valenciana-Federaciód’Associacions per la llengua; Carme Alcoverro, directora d`Escola Catalana; Vicent Partal; director de Vilaweb; Laia Martín, coordinadora delprojecte, i Mireia Mengual i Judit Fuster, alumnes de 3r d`ESO que el cursanterior havien participat de forma molt activa i remarcable en la redacció delbloc de l`IES Pare Vitòria,juntament amb d`altres companys i companyes. Ambdues, en nom de la resta delgrup, van llegir un text en què relataven la seva experiència, fet que vaconstituir el moment més entranyable de la presentació. Recordem que el projecte resta obert ala participació dels centres que vulguin formar-ne part d`arreu del dominilingüístic.Font: Escoles en xarxa

Fa uns pocs dies Softcatalà (unaassociació sense ànim de lucre, l’objectiu bàsic de la qual és fomentar l’úsdel català a la informàtica, Internet i les noves tecnologies), va fer públicun informe sobre la presència de la llengua catalana a Internet. Com ja sabeu,l’ús del català a la xarxa és una petita dèria que em persegueix des de fatemps. Tot llegint l’informe, que és una actualització d’un altre treballrealitzat l’any 2003, vaig aconseguir, per fi, sentir-me plenament satisfet.

Segons els cercador google l’octubrede 2005 hi havia més de set milions de pàgines web escrites en català a laxarxa. Si comparem aquesta dada amb la de l’any 2003, resulta que avui tenim,quatre milions de pàgines web més que fa un parell d’anys.

Si tenim en compte el nombre de pàginesweb per parlant, cada un de nosaltres té 1,09 pàgines a la xarxa. Aquesta dadaens situa en la posició 19 a nivell mundial, molt per davant del castellà, elrus o l’àrab.

En aquests dos anys hem aconseguitdoblar la presència del català en el món virtual que representa Internet.Aquesta dada és sens dubte una clara confirmació de la bona salut (almenysvirtual) de la nostra llengua. Tanmateix, però, el català és encara una llenguaamenaçada. No cal anar massa lluny per observar en qualsevol carrer deCatalunya, Andorra o de les Illes que l’ús quotidià del català continua sentbaix.

En aquest sentit la proposta d’Estatutgaranteix la protecció i projecció que la nostra llengua necessita: Segons l’article50 ‘Els poders públics han de protegir el català en tots els àmbits isectors i n’han de fomentar l’ús, la difusió i el coneixement’.

Sens dubte són molts els motius pels quals Catalunyanecessita aquest nou estatut: Un millor finançament, més i millors drets civils,socials i de participació. La gestió pròpia de ports i aeroports. La presènciadirecta de Catalunya a la UE. La llista és, sens dubte, infinita. Els nostrespartits han fet un esforç considerable per posar-se d’acord. Ara ens toca anosaltres dir clar i català que necessitem i volem aquest nou estatut.

Òmnium Cultural ja ho ha fet tot endegant unacampanya: que durà més d’un centenar de personalitats públiques del móncultural, cívic, intel·lectual, artístic i esportiu català, Madrid, onmostraran el seu suport a l’Estatut català. Integrades en la PlataformaRespecte per Catalunya, totes han signat el manifest "La veu delParlament, la veu de Catalunya: volem l’Estatut".

El camí a seguir no és, ni serà fàcil. La pressiódels mitjans de comunicació és i serà asfixiant. La dreta espanyola i part de l’esquerratambé, intentarà dividir-nos, fer-nos por i de ben segur tornaran a apel·lar almalaguanyat ‘seny català’ per tal de fer-nos tornar enrera. En aquest context,però ha de premiar la valentia, la determinació i sobretot la catalanitat decadascú. Tenim una oportunitat històrica per reivindicar-nos com a poble iseria una llàstima que la perdéssim.