Arriba al TEDH la causa per les càrregues de l’1-O al col·legi electoral de Benestar Social de Lleida

Actualitat

La demanda denuncia vulneració del dret fonamental de reunió i del dret a una investigació judicial efectiva

 

Barcelona, 18 de març de 2024.-Les víctimes de les càrregues de l’1-O a Benestar Social de Lleida han presentat una demanda col·lectiva al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg de la mà d’Òmnium Cultural, Advocacia per la Democràcia de Lleida i el CDR del barri on van tenir lloc els fets. El recurs s’interposa per vulneració del dret a reunió i del dret a una investigació judicial efectiva davant d’una denúncia per maltractaments policials, articles 11 i 3 del Conveni Europeu de Drets Humans, i després d’haver esgotat totes les vies judicials possibles a l’estat espanyol. 

D’aquesta manera Òmnium se suma a la feina feta al llarg d’aquests anys per l’Associació Advocacia per la Democràcia, que agrupa advocats i advocades de les Terres de Lleida i Pirineus en defensa dels drets humans i llibertats sorgida arran de l’1-O, i del CDR Noguerola, que no han cessat en la defensa de la trentena de persones que van presentar una querella col·lectiva el mateix matí del dia 1 d’octubre de 2017 al Jutjat de guàrdia de Lleida, mentre la policia nacional encara assaltava col·legis a la ciutat. Per aquesta qüestió es van entrar fins a tres peticions de mesures cautelars al llarg del dia que van ser ignorades pel jutge.

“Sempre hem dit que anirem fins al final per impedir que la violència policial de l’1-O quedi impune, no permetrem que un estat pretesament democràtic es negui a investigar les vulneracions de drets fonamentals als seus ciutadans”, ha assegurat El president d’Òmnium, Xavier Antich.

Els fets es remunten al referèndum de l’1 d’Octubre de 2017, quan una quarantena de policies nacionals van carregar sense avís previ contra els concentrats, majoritàriament gent d’edat avançada, davant el col·legi electoral de Benestar Social de Lleida, provocant-los lesions de diferent consideració. Vint-i-vuit ciutadans lesionats es van querellar i, després de cinc anys d’instrucció, la investigació va ser arxivada fins a tres cops pel jutjat de Lleida, i confirmada per l’Audiència Provincial, sense arribar mai a judici. També el Tribunal Constitucional espanyol va decidir no admetre a tràmit el recurs d’empara. “El procediment s’ha arxivat havent escoltat únicament un dels querellants lesionats”, assegura la demanda presentada a Estrasburg. El text també denuncia dilacions no justificades en la instrucció, falta d’una investigació judicial efectiva, així com contradiccions entre els magistrats instructors: “la insistència a arxivar el procediment per part de l’òrgan instructor considerem que manifesta una voluntat de no investigar els fets denunciats”.