Arrenca l’Arrelarreu al Gironès

Actualitat

Arrenca l’Arrelarreu al Gironès

L’Arrelarreu és un projecte d’Aprenentatge i Servei d’Òmnium Cultural amb estudiants de secundària que, a través d’un conte del seu país d’origen, fan un servei a la biblioteca més propera al seu centre educatiu.

El projecte es va iniciar a Badalona fa més de set anys i es duu a terme majoritàriament per part d’estudiants de les Aules d’Acollida de secundària (3r i 4t d’ESO), els quals participen dins la programació de la biblioteca en la organització de “l’Hora del conte” explicant contes dels seus països d’origen. Això els ha permès, a l’hora, consolidar l’aprenentatge del català, apropar-se a les tècniques d’expressió de la oralitat i fer una tasca de sensibilització intercultural. En el cas de Badalona, s’han incorporat al projecte els centres de primària i les biblioteques públiques de la zona dels IES que participen en el projecte. En aquesta ciutat s’està duent a terme en tres instituts amb uns 45 alumnes i hi participen tres voluntaris i un coordinador.

Amb la voluntat d’apropar aquest projecte a la realitat del Gironès, des d’Òmnium Gironès s’estan iniciant les reunions i els contactes perquè l’Arrelarreu s’adapti, d’una banda, a les Aules d’acollida i, de l’altra, als objectius del Departament d’Ensenyament d’impulsar, amb vinculació al currículum, l’acció de Servei Comunitari mitjançant l’aprenentatge i servei, per a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO (20 hores lectives + 10 hores de voluntariat). També s’adreça a centres que tenen programes d’impuls a la lectura i/o a l’escriptura.

Els objectius de l’Arrelarreu són:
Reforçar l’expressió oral i escrita a més de les pròpies tècniques d’expressió no verbal, potenciant així la pròpia estima.

Acostar la literatura a través de l’anàlisi dels contes i millorar el vincle amb la Biblioteca.

Reforçar l’educació comunitària a través de l’explicació als diferents centres de primària.

L’Arrelarreu s’adreça a alumnes de centres que estiguin impulsant programa de suport Servei Comunitari, Aules d’Acollida, projectes d’impuls lectura i escriptura.

Els eixos de treball són l’ús social de la llengua catalana, la cohesió social i la interculturalitat i la teatralització. Aquest projecte es durà a terme de gener a maig de 2016, essent durant l’abril i el maig la presentació dels contes a les biblioteques.