Arrenca el curs de Vincles 2024-2025 a la Conca de Barberà

Actualitat

Es preveu que durant aquest curs una vuitantena de persones participin d’aquesta activitat a diferents poblacions de la comarca


Aquest octubre s’han iniciat, per segon any consecutiu, les classes de català per a nouvinguts a l’escola de Vimbodí i Poblet, Solivella, l’Espluga de Francolí, Montblanc i Sarral.

Es tracta d’un curs que impulsa i coordina Òmnium Conca de Barberà i que compta amb la col·laboració dels centres educatius, ajuntaments i d’una vintena de voluntaris de cadascuna de les poblacions on es desenvolupa el projecte.

Es va dur a terme una sessió prèvia a l’escola Les Muralles de Montblanc, per a formar als nous acompanyants, i alhora conèixer els nous materials del curs. Vincles pretén multiplicar els espais grupals de vinculació, conversa i aprenentatge informal del català arreu del país, amb l’ambició d’aconseguir que no hi hagi cap persona que vulgui aprendre o parlar català que no tingui on o amb qui fer-ho.

El projecte va creixent. Els seus inicis van ser fa tres anys a l’escola Martí Poch amb una dotzena d’alumnes. Actualment ja són cinc les poblacions que se’n beneficien arribant a una seixantena d’aprenents. 

El projecte Vincles pretén augmentar l’ús social del català, a través de la vinculació afectiva entre nous parlants i catalanoparlants habituals, i oferir als nous parlants espais i persones de confiança amb qui utilitzar el català, amb qui se sentin reconegudes, respectades i tractades en peu d’igualtat, independentment de la seva procedència, edat, gènere, religió o situació socioeconòmica. També té l’objectiu d’aconseguir que l’aprenentatge i l’ús del català obri portes a una sèrie de relacions, experiències i oportunitats que reforcin el seu enxarxament amb l’entorn i contribueixin a assolir una vida més digna, rica i plena.

Cada grup de Vincles està format per una desena d’aprenents i tres acompanyants, que preparen i dinamitzen les sessions. Els grups es troben setmanalment durant una hora i mitja. En aquestes sessions, els participants comparteixen aprenentatges i conversen amb un català pràctic basat en les seves necessitats quotidianes i interessos; surten al carrer, fan activitats plegats i s’enxarxen amb les persones i entitats de l’entorn, en un ambient col·loquial, igualitari i de confiança.