Albert Jané i Riera guanya el 56è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes
Xavier Antich: “Sense l’Albert Jané els Barrufets, en Lucky Luke o el Gat amb botes no parlarien català ni haguessin entrat a les cases de tants infants”
Barcelona, 13 de març de 2024- El lingüista, escriptor i traductor Albert Jané i Riera és el guardonat amb el 56è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes que Òmnium Cultural atorga ininterrompudament des de l’any 1969. “Sense l’Albert Jané els Barrufets, en Lucky Luke o el Gat amb botes no parlarien català ni haguessin entrat a les cases de tants i tants infants”, ha assegurat Xavier Antich, president de l’entitat i encarregat de fer públic aquest reconeixement que cada any s’entrega a persones que, per la seva obra literària o científica en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, han contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans. “Jané ha estat un treballador silent i incansable per la llengua catalana, amb aportacions imprescindibles en el camp de la literatura infantil i juvenil, en les traduccions i en les adaptacions de contes, llegendes, còmics, rondalles, faules…, ”, ha afirmat Xavier Antich, que ha afegit que “el seu nom va estretament lligat a la revista Cavall Fort: 16 anys com a redactor i 18 més com a director. Segurament per a molts aquest és el seu llegat més visible”.
Durant la roda de premsa, Jané i Riera ha assegurat que “és un obrer de la llengua” i que “no hi ha solucions màgiques per fer front a la situació actual d’emergència lingüística, tothom des del seu camp ha de fer el pugui”. “El Cavall Fort és un miracle. Una revista infantil de 63 anys que actualment, lluita contra els mòbils i les pantalles”, ha volgut reivindicat Jané i Riera, orgullós de la publicació que va impulsar i dirigir durant 18 anys.
Antich, de la seva banda, ha repassat la trajectòria d’Albert Jané i Riera i ha afirmat que “és qui ha desplegat, de manera discreta i sovint des d’un segon pla, la normativització i normalització de la llengua catalana en camps molt diversos” i “la persona que més ha contribuït a treure la llengua normativa d’un estat fossilitzat per convertir-la en una cosa viva i pròxima als parlants”. “La seva producció comprèn més de 60 llibres, més de 200 obres traduïdes i més de 150 àlbums de còmics traduïts”, ha conclòs el president d’Òmnium.
El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el decideix un jurat independent format per nou persones de reconegut prestigi en diferents àmbits culturals. En aquesta edició ha estat format per Judit Carrera, Raül Garrigasait, Àngels Gregori, Ingrid Guardiola, Maria Rosa Lloret, Marta Nadal, Clàudia Pujol, Salvador Sunyer i Enric Vicent. “Dir Jané és posar el focus en la llengua i en l’escola, en un moment com el d’ara, d’emergència lingüística en aquests àmbits”, assegura el jurat en el seu veredicte, i afegeix: “I, també, pel seu tarannà humil i modest, que l’ha dut a treballar de manera gairebé anònima, i pel rigor que l’ha convertit en un referent indiscutible en el camp de la llengua”.
L’acte de lliurament, el 17 de juny
Albert Jané i Riera rebrà el guardó del Premi d’Honor, obra d’Ernest Altés, en l’acte de lliurament que tindrà lloc el 17 de juny la Palau de la Música Catalana, d’acord amb el que ha triat el propi guardonat.