Loading Events

Parlem de llibres amb Maria Campillo i el seu llibre “El balneari”

Actes i activitats

Dijous, 30 de maig de 2024 a les 19 h

 

El Parlem de Llibres de maig, el darrer de la temporada, tindrà com a convidada Maria Campillo, professora de literatura al departament de Filologia Catalana de la UAB durant quaranta-dos anys, i conversarem amb ella del seu llibre El balneari. La trobada serà el dijous 30 de maig a les 19 h a la seu d’Òmnium (c. Mir, 7).

Si ho desitges et podem facilitar una còpia del llibre per a la seva lectura. El pots passar a recollir per la seu d’Òmnium en el seu horari d’obertura (dimarts de 17.30 a 19.30 h, dimecres d’11 a 13 h i de 17.30 a 19.30 h i dijous d’11 a 13 h. Horari especial durant Setmana Santa).

Tot i que no és obligatori, t’agrairem si t’inscrius a l’activitat:

 

Vull assistir al club de lectura

 

Sobre el llibre

“El Balneario Guajardo avui és una ruïna. La galeria dels banys, devastada, amb les rajoles que cauen i les tines de marbre envaïdes pel llot, proclama encara a crits l’existència d’allò que havia estat a l’inici: la gènesi d’un món. Un món que va tenir lloc dins un espai i un temps definitivament perduts. […] Són sovint les històries de família les que millor expliquen el rerefons d’una època, a través de les ambicions personals, les vicissituds econòmiques, els desclassaments en totes direccions i els canvis en els costums generacionals que els acompanyen. L’ascensió i caiguda del Balneario Guajardo d’Alhama de Aragón en constitueix un exemple diàfan.”

Aquestes memòries, relatades des de la mirada subjectiva del testimoni parcial, volen ser tant una aportació a la sempre apassionant història de les mentalitats i de les formes de vida, com un relat d’aprenentatge. Una forma d’accés a la vida adulta inherent a una dona nascuda als anys cinquanta del passat segle.

 

Sobre l’autora

Maria Campillo (Alhama de Aragón 1953) ha estat, durant quaranta-dos anys, professora de literatura catalana contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona. Especialista en el segle xx, ha dedicat estudis a la història cultural i literària del període d’entreguerres, de la Guerra Civil, de la post­guerra i de l’exili del 1939, en llibres com Escriptors catalans i compromís antifeixista, 1936-1939 (1994) o Els contracops de l’enyorança (2011), a més de contribuir amb diversos capítols en obres col·lectives com Història de Catalunya (1984), Història de la Literatura Catalana, vol. II (1988) dirigida per Joaquim Molas, Història de la Cultura Catalana, vol. IX (1998), dirigida per Pere Gabriel, i en Història, Política, Societat i Cultura dels Països Catalans, vol. 9 (1999) dirigida per Borja de Riquer; i recentment al volum VII (1922-1959) de la nova Història de la Literatura Catalana (2021). Ha col·laborat en algunes revistes literàries i els seus articles s’han centrat, prioritàriament, en els gèneres de la narrativa (novel·la, prosa no ficcional i conte), i n’ha editat diverses antologies prologades sobre els períodes i autors dels anys vint, dels anys trenta i de la postguerra. A L’Avenç ha editat Allez! Allez! Escrits del pas de frontera, 1939 (2010 i 2019), Llegir l’exili (2011) i La brigada del vidre. Cròniques del front (1917).

 

El Parlem de llibres és el club de lectura d’Òmnium Sant Cugat. Cada mes es proposarà un llibre i, a la sessió de debat, conjuntament amb l’autor/a del llibre, tots els membres del Club tindran oportunitat d’exposar la seva opinió sobre les qüestions derivades de la lectura, la narrativa, els personatges, la dinàmica, la història que explica, etc. Es podrà acompanyar la conversa tot prenent un cafè o infusió que tindrem a disposició a la nostra seu.