Carregant Esdeveniments

Gala Salvador Dalí al MNAC

Actes i activitats

Promocions i descomptes

20 de setembre, 18:30 h.

El MNAC torna a collir una visita guiada en exclusiva i gratuïta per als socis i sòcies d’Òmnium. El 20 de setembre a les 18.30 ens trobarem al vestíbul del museu per conèixer en profunditat la figura de Gala, musa i creadora, en la primera exposició internacional dedicada a l’artista.

Si voleu venir a descobrir aquest personatge, sovint oblidat i imprescindible per entendre l’avantguarda pictòrica europea, ompliu aquest formulari.

Gala és el fil conductor del relat de l’evolució del pintor Salvador Dalí, però també és una creadora a la qual el Museu d’Art Nacional de Catalunya ret homenatge, reivindicant el paper de les dones en el món de la pintura contemporània.

Salvador Dalí. La madona de Portlligat (primera versió), 1949. Haggerty Museum of Art, Marquette University, Milwaukee.
Donació de Mr. i Mrs Ira Haupt. © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, VEGAP, Barcelona, 2018.

 

L’exposició que visitem aplega 315 obres i documents relacionats amb Gala: no només obres pictòriques de Dalí i altres artistes, com Max Erns, Picasso, Man Ray, Cecil Beaton o Brassaï, sinó també fotografies i documents, i part del manuscrit del seu projecte autobiogràfic. Postals, cartes i llibres s’exposen al públic per primer cop en aquest recorregut inèdit per les obres que han cedit per a l’exposició de la Fundació Gala-Salvador Dalí i altres 18 museus i col·leccions internacionals.

La mostra descobreix una Gala que es camufla de musa mentre construeix el seu propi camí com a artista: escriu, fa objectes surrealistes i decideix com vol presentar-se i representar-se, a més de convertir-se en essencial en el desenvolupament artístic de Dalí, amb qui conforma un tercer personatge que el pintor mateix admet amb una doble signatura: Gala Salvador Dalí.

Qui és Gala?

La  proposta monogràfica del MNAC ens convida a reflexionar sobre la identitat d’aquesta dona singular com a musa, però sobretot com a artista.

Helena Dmitrievna Diakonova, Gala (Kazán, 1894 – Portlligat, 1982), és, sens dubte, un personatge clau de les avantguardes. Companya de Dalí i abans del poeta Paul Éluard, admirada unes vegades i, d’altres, oblidada.

Qui va ser aquesta dona que no passa desapercebuda a ningú, que desperta el suposat odi de Breton o Buñuel, l’amor incondicional d’Éluard o de Dalí, la passió de Max Ernst, l’amistat lleial de Crevel, la model de Man Ray… Va ser, sobretot, una musa inspiradora d’artistes i poetes? O va ser més aviat una creadora, encara que amb poques obres signades, tot just un parell d’objectes surrealistes avui perduts, alguns cadàvers exquisits i les pàgines d’un diari?

Retrat de Gala “Tête à chateau”. Autor desconegut. Drets d’imatge de Gala i Salvador Dalí reservats. Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2018.

Gala va ser una dona creativa que escriu, llegeix, dissenya la seva roba i la seva pròpia imatge quan la retrata Dalí, coautora de tants treballs del pintor que, des de principi dels anys 30, signa amb el nom de tots dos: Gala-Salvador Dalí. Tot i que es podria anar encara una mica més lluny: si pensem que Dalí no és només els quadres que pinta sinó la imatge que construeix, fins a quin punt no es pot dir que Gala forma part d’aquesta maniobra de “l’artista com a obra d’art”?

Mai fins ara no s’havia proposat en l’àmbit internacional una exposició dedicada a Gala, en part pels conceptes preconcebuts respecte de la seva persona i, en part, per l’extrema fragilitat de moltes de les peces essencials per reconstruir el seu retrat.

Les obres

Les obres de l’exposició que podrem visitar al MNAC procedeixen principalment de la Fundació Gala-Salvador Dalí, que n’ha prestat més de quaranta, a més de contribuir amb un ampli estudi Gala (la cronologia, de Bea Crespo i Clara Silvestre), però també de col·leccions privades i museus internacionals, com el Museu Dalí de Sant Petersburg (Florida), el Haggerty Museum of Art (Milwakee), el Centre d’Art Georges Pompidou (París), la Bayerische Staatsgemäldesammlungen, Pinakothek der Moderne (Munic), el Museu di Arte Moderna i Contemporània di Trento i Rovereto (Rovereto), el Museo Nacional Thyssen-Bornemisza o el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia (Madrid), entre d’altres.

Resum

Gala Salvador Dalí al MNAC
Visita guiada gratuïta
20 de setembre, 18.30 h.
Cal reservar lloc omplint aquest formulari.