Carregant Esdeveniments

Aula Cultural: L’art romànic a Catalunya

Actes i activitats

15 de novembre de 2024, 17:45 - 19:15 h

Torna l’Aula Òmnium Eixample amb el nou curs de l’Aula Cultural, L’art romànic a Catalunya, amb Marc Jobani.

Els divendres 15 i 22 de novembre, 20 de desembre, 10, 17, 24 i 31 de gener de 17.45 a 19.15 h, al Xamfrà 317 (c. Aragó, 417).

Enguany presentem un nou curs dedicat a l’art romànic a Catalunya. Al llarg de 7 sessions, repartides entre els mesos de novembre i desembre de 2024 i gener de 2025, identificarem el context històric, etapes, característiques i exemples més destacats de l’estil que va configurar el pensament de la Catalunya medieval. Alhora tractarem també aquells aspectes relacionats amb el procés de valoració, conservació i difusió del llegat material més antic del patrimoni cultural català.

El curs està obert a tothom. La matrícula a totes les sessions té un preu de 40 € per a persones sòcies i de 61 € per al públic general. Inscriu-t’hi a la botiga en línia d’Òmnium Cultural.

Si ho prefereixes, pots inscriure’t a sessions de manera individual, contacta’ns a [email protected] per saber com. Cada sessió individual té un preu de 7 € per a persones sòcies i de 10 € per al públic general.

  • 15 novembre 2024: Origen i definició del romànic. Quan apareix el terme i per què? Context històric i social: l’alta i plena edat mitjana. Etapes i extensió de l’art romànic: d’Europa a terra santa.
  • 22 novembre 2024: El primer romànic a Catalunya. Política religiosa dels francs als comtats catalans: de benet d’Aniana als primers exemples de romànic a la diòcesi de Girona. La reforma gregoriana, les assemblees de pau i treva i l’obra de l’abat Oliba.
  • 20 desembre 2024: La plenitud a l’època feudal. Binomis de poder civil i religiós. Expressions de l’art romànic: arquitectura, escultura i pintura. Simbolisme i significació, escoles i artífexs.
  • 10 gener 2025: Paradigmes i peculiaritats del romànic religiós a Catalunya. Sant Cristòfol de Beget, santa maria de ripoll, Taüll, sant Pere de Rodes, santa maria de sant Martí Sarroca, sant Valentí de les cabanyes. Les esglésies rodones.
  • 17 gener de 2025: Obra civil del romànic català i peninsular. Castells, palaus, fonts, ponts. Gardeny, Miravet, palau episcopal i reial de Barcelona, pont de Queralt de Vic, de Llierca. Les rara avis: domus municipalis de Bragança, cisterna de Blecua, etc.
  • 24 gener de 2025: Romanticisme, renaixença i excursions científiques en busca del romànic. Exaltació de l’època medieval catalana i la recuperació del romànic durant el segle XIX.
  • 31 gener de 2025: Catalogació, salvament i difusió del patrimoni romànic català. El segle XX i la culminació del projecte museogràfic: el MNACi la xarxa de museus

Marc Jobani és nascut a Barcelona i llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona l’any 2000. S’ha dedicat a diverses facetes de la cultura tals com l’arqueologia, la paleografia, la documentació gràfica i editorial, en alternança amb allò que més el realitza, és a dir, la comunicació i divulgació històrica. Treballa com a guia cultural de Barcelona des de fa més de 12 anys, per compte propi i en col·laboració amb el MUHBA i CIARGA, ha impartit classes d’història a l’Ateneu Barcelonès, i actualment ho segueix fent al Casal de Vilafranca i a la Casa Elizalde. L’apassiona també la gastronomia i la recerca històrica de l’alimentació en l’antiguitat i aspira a comprendre el passat per sobreviure el present.