Carregant Esdeveniments

Comença el nostre Club de lectura 2019 – 2020!

Actes i activitats

Dimecres, 9 d'octubre de 2019, a dos quarts de 7 del vespre
El dimecres, 9 d’octubre, a dos quarts de set del vespre, farem la primera sessió del nostre Club de Lectura 2019-2020: parlarem sobre L’hora de despertar-nos junts, de Kirmen Uribe, novel·la publicada per Edicions 62, en la seva col·lecció El Balancí, el 2016.

En aquesta ocasió, comptarem amb la participació del seu traductor, Pau Joan Hernández, que de ben segur ens ajudarà a aprofundir en el text.

Per saber-ne més de l’autor, podeu consultar aquí.

Per saber-ne més de l’obra, podeu consultar aquí.

L’obraL’hora de despertar-nos junts és tant una novel.la com un llibre d’història. Es centra en dos personatges, Txomin Letamendi, músic de jazz, i Karmele Uresti, infermera, que participen activament en el basquisme durant la immediata postguerra i les dècades posteriors. Després de l’exili, tornen a Euskadi per treballar amb els serveis secrets de la resistència antifranquista basca. Exili, espionatge i militància, tortures i repressió, la novel·la és una aproximació al basquisme durant una època clau en què hom viu el fracàs de la guerra i, sobretot, la persecució, implacable i cruel del franquisme.
L’escriptura de Kirmen Uribe mostra nítidament l’enorme sofriment que acumula el poble basc a causa de la repressió, de les tortures, dels assassinats, dels robatoris legals que va executar el franquisme amb impunitat i que va esclatar amb el clam violent d’ETA. L’autor, en tot cas, fa una apologia de la concòrdia que passa pel reconeixement del dolor de les víctimes. Per això, L’hora de despertar-nos junts, un vers del controvertit Ezra Pound, dóna títol a l’obra; tot parlant d’un desig íntim, apunta un anhel col·lectiu: ha arribat l’hora de la reconciliació basca, ha arribat l’hora de viure plegats.
L’autor – Kirmen Uribe (Ondarroa, Biscaia, 1970) és un dels màxims renovadors del panorama literari actual en llengua basca. La publicació, el 2001, del llibre de poemes Bitartean heldu eskutik (Mentrestant dóna’m la mà, Premi de la Crítica) va significar una «revolució tranquil·la» en l’àmbit de la literatura basca. Llicenciat en Filologia Basca a Vitòria, Uribe va cursar estudis de postgrau de Literatura Comparada a Trento (Itàlia). És autor de projectes multimèdia que combinen la literatura amb diferents disciplines artístiques, en col·laboració amb músics i artistes plàstics i audiovisuals. Ha participat en nombroses trobades internacionals de literatura. Bilbao-New York-Bilbao (2008) va ser la seva primera novel·la i ha merescut el Premi Nacional de Narrativa, el Premi de la Crítica d’Euskadi i el Premi dels Llibreters d’Euskadi.