Actes entorn la Diada de l’Onze de Setembre al Lluçanès i al Voltreganès
L’entitat concentra al dissabte 8 de setembre les activitats de la Diada, que aquest any incorporen un nou espai a Dalt de la Vila: el Centre d’Interpretació de la Guerra de Successió.
Actes entorn la Diada de l’Onze de Setembre al Lluçanès i al Voltreganès
Ja estem en plena preparació dels actes de la Marxa dels Vigatans pel proper dia 10 de setembre, i com a aperitiu us informem d’un seguit d’actes que es portaran a terme en els propers dies al Lluçanès i al Voltreganès entorn la Diada d’enguany:
LLUÇANÈS:
Aquest diumenge, dia 26 d’agost, Marxa cap a la independència des de diferents pobles del Lluçanès cap a Perafita:
Organitza Perafita per la Independència i Marxa dels Vigatans
Quan arribem: arrossada i després xerrada a càrrec de Ramon Canela i Joan Fonollosa: LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA ARA ÉS POSSIBLE!!!
La inscripció val 12€ (als punts de sortida de la caminada o un cop arribem a Perafita). Inclou el dinar, l’avituallament i un clauer amb l’estelada.
Podeu veure les poblacions i els horaris de sortida al cartell que us hem adjuntat als recursos i podeu contactar amb [email protected] per qualsevol dubte que tingueu.
Els actes continuen dilluns 10 de setembre des de Perafita cap a Vic amb la Marxa dels Vigatans:
El dia 10 de setembre "havent dinat" la columna dels Puig de Perafita-Lluçanès marxarà cap a Vic per assistir a la X Marxa dels Vigatans!!!! A les 8 arribarem a Vic per reunir-nos amb les diferents columnes a la "Bassa dels Hermanos", on ens donaran una mica de refrigeri i la torxa per poder fer la marxa per Vic, passant pel Monument a Bac de Roda i acabant l’acte a la Plaça de la Catedral a les 10 aproximadament, on podreu comprar entrepans i begudes per sopar i acabar amb el concert de fi de festa!
VOLTREGANÈS:
Òmnium Voltreganès proposa una xerrada sobre la catalanitat de Colom i l’hissada d’una estelada gegant al campanar de Sant Hipòlit:
Dins el marc de la Festa Major 2012 de Sant Hipòlit de Voltregà i dels actes entorn la Diada , Òmnium Voltreganès enceta els actes el dijous 30 d’agost organitzant la conferència que portarà per títol, "Cristòfor Colom, el descobridor català de les Amèriques", i que anirà a càrrec dels membres del Cercle Català d’Història, Eva Sans i Joaquim Ullan. Podeu trobar més informació al web: www.cch.cat
Lloc: Auditori, c/ Batlle Serrallonga Núm.1 – Sant Hipòlit de Voltregà (Osona)
Data i hora: Dijous 30 d’agost a les 8 del vespre.
El segon gran acte que organitza la secció local d’Òmnium al Voltreganès serà el divendres 31 d’agost a 2/4 de 10 del vespre a la plaça de l’Església: 11 Setembre (penja-la penja-li), consistirà en l’hissada d’una estelada gegant (8x13metres) al campanar de Sant Hipòlit que es mantindrà fins al dia 10 de setembre a les 19h. Així, la columna dels Màrtirs de La Gleva la despenjarà el mateix dia 10 al vespre per encapçalar la marxa de torxes fins al Santuari de la Gleva on es penjarà l’estelada gegant i s’agafarà l’estendard de la Mare de Déu de La Gleva (patrona de la Plana de Vic) per anar fins a Vic participant a la X Marxa dels Vigatans.
*** Més informació properament dins els actes de la Marxa dels Vigatans ***
Marxa: Moviment amb què una tropa, un seguici o conjunt de gent desfila en un cert ordre.
Vigatans: Per oposició a botifler, nom donat al Principat de Catalunya als partidaris de l’arxiduc Carles III d’Àustria durant la Guerra de Successió, per haver-se iniciat el moviment antiborbònic a la plana de Vic. Al País Valencià reberen el nom de maulets.
CRIDA
El 17 de maig de 1705 tingué lloc una reunió a la capella de Sant Sebastià, prop de Vic.
Un grup de prohoms vigatans encetà la revolta contra el borbó Felip V d’Espanya, entre ells Jaume Puig de Perafita i dos dels seus fills.
300 anys després d’aquella fita i 300 anys després de la derrota a la Batalla d’Almansa, els vigatans del 2012 fem una crida perquè surtin de cada vila i ciutat dels Països Catalans columnes de vigatans i maulets per a unir-se a aquesta Marxa, que té lloc des de fa 10 anys a Vic -Osona-, la nit del 10 de setembre.
La Marxa dels Vigatans vol ser un acte de compromís amb la nostra història, cultura i país. Una marxa que enllaça el passat amb el present, i que s’obre al futur.
Tot un poble que marxa cap a la llibertat.