Entitats de Reus reivindiquen la reobertura i dignificació del Museu de la plaça de la Llibertat

Actualitat

El manifest el signen la Prioral, Òmnium Cultural Baix Camp, el Centre de Lectura, l’Escola d’Art, l’Orfeó Reusenc i el Centre d’Amics de Reus

Diverses entitats de Reus s’han aplegat entorn a un manifest que reclama la reobertura i la dignificació del Museu de la plaça Llibertat. Els impulsors del document –firmat inicialment per la Prioral de Sant Pere, Òmnium Baix Camp, el Centre de Lectura, l’Escola d’Art, Orfeó Reusenc i el Centre d’Amics de Reus– fan extensiva la petició a la ciutadania i les entitats de Reus. Aquest col·lectiu insta el govern local a “veure dignament restaurat i enriquit [el Museu de Reus] amb noves donacions”. Els signants volen que Reus “pugui exihibir un museu digne, que pugui ser lloat i admirat com ho són a altres ciutats de Catalunya”.

El Museu de la plaça de la Llibertat va tancar les seves portes durant el present mandat i, ara, únicament s’obre al públic puntualment. L’equip de govern local no hi dóna cap ús museístic i centra els seus esforços en l’antic Museu Salvador Vilaseca, del raval de Santa Anna, i que ha passat a denominar-se Museu de Reus. Davant aquesta situació, les diferents entitats demanen que el Museu estigui obert a tothom “com a mínim, els caps de setmana, i tan aviat com sigui possible esdevingui l’expressió viva i entranyable de la nostra realitat més profunda”. 

El col·lectiu en defensa del Museu considera que Reus “ha tingut grans pintors i escultors que han enriquit molt el seu patrimoni històric. Pensem que és una bona oportunitat per a potenciar el nostre museu i exhibir davant el món tot el nostre nervi cultural”. Reivindiquen les figures de Marià Fortuny, Josep Tapiró, Baldomer Galofre, Josep Llovera, Hortensi Güell o Ceferí Olivé, com a artistes locals. Però entenen que el Museu de Reus, com a pol d’atracció del conjunt de la comarca del Baix Camp, hauria d’acollir també peces de Moretó Aragonès, Joaquim Chancho o Miquel S. Jassans.

Qualsevol entitat o persona que es vulgui adherir al manifest, ho pot fer fins al 30 d’abril, a través del correu electrònic [email protected]