La Primera Guerra Mundial, tema del Curs d’Història de Viladecans.

Actualitat

En aquesta tercera edició del curs la Secció Local de Viladecans ha organitzat quatre sessions dedicades a la Primera Guerra Mundial.

El curs d’enguany s’iniciarà el 16 de març i constarà de quatre sessions que seran conduïdes pel llicenciat en Història Marc Jobani, dedicat a la recerca i la docència.

La Primera Guerra Mundial va suposar, entre d’altres  aspectes, l’esquinçament dels vells imperis, el naixement dels nous i la defensa del dret a l’autodeterminació dels pobles. La idiosincràsia del conflicte esperonà la projecció del catalanisme polític, que emergia a recer de la neutralitat oficial espanyola respecte a la Gran Guerra. Tanmateix una mala resolució del conflicte, donaria motius a futures reclamacions i radicalitzaria les posicions de caire nacional i comunista que marcaren la política mundial de la resta del segle XX .

Cada sessió del curs abordarà aspectes diversos de la Gran Guerra:
 
Primera sessió (16/03/2015): Creació de l’Europa contemporània: la revolució del pensament i la indústria. La societat de masses, el colonialisme, la pau armada i la política d’aliances entre potències mundials fins 1914.
Segona sessió (23/03/2015): Les “nacions submergides”. La qüestió dels Balcans i la declaració de la guerra. Mobilitzacions i desenvolupament de la contesa als fronts (1914-1918). Saltar la trinxera. La intervenció nord-americana i el final de les hostilitats.


Fotos: wikipedia.cat

Tercera sessió (13/04/2015): Neutralitat d’Espanya i repercussions de la guerra a la Catalunya de la Mancomunitat. Posicionament de l’opinió pública, els voluntaris, els refugiats, el moviment pacifista i el creixent protagonisme del catalanisme polític.
Quarta sessió (20/04/2015): La punitiva Pau de Versalles i la raquítica Societat de Nacions. Les il•lusions esvaïdes del projecte Wilson. El món de després: comunisme i feixisme.

Les característiques bàsiques del Curs d’Història “La Primera Guerra Mundial”:
 

  • Activitat ofertada a socis d’Òmnium, simpatitzants i públic en general.
  • Dies: 16 i 23 de marc; 13 i 20 d’abril de 2015.
  • Horari: de 19:00 a 20:30 h.
  • Lloc: auditori de la Biblioteca Municipal de Viladecans, av. Josep Tarradellas, núm 16. Viladecans.
  • Preu del curs: socis d’Òmnium, 20 € ; no socis, 30 €.

Les persones interessades en el curs poden contactar amb la Secció Local de Viladecans ([email protected]) on podran rebre tota la informació necessària: inscripció, contingut específic de les conferències, places disponibles, etc.

Òmnium Baix Llobregat
[email protected]

Web Baix Llobregat          Agenda Baix Llobregat          FacebÒC-Baix Llobregat