Es presenten “més obres i de més qualitat” als premis literaris de la 64a Nit de Santa Llúcia

Actualitat

Òmnium presenta el contingut de la Festa de les Lletres Catalanes que se celebrarà el 22 de desembre al Gran Teatre del Liceu de Barcelona

Òmnium Cultural ha presentat aquest migdia el contingut de la 64a Nit de Santa Llúcia – La Festa de les Lletres Catalanes, que se celebrarà el pròxim 22 de desembre al Gran Teatre del Liceu de Barcelona (20h).

Els jurats dels premis lliurats a la Nit de Santa Llúcia han coincidit a destacar tant l’augment dels originals presentats com la millora general de la qualitat. També s’han donat a conèixer l’espectacle, el cartell i la programació d’activitats prèvies que tindran lloc a Barcelona.
 
La presidenta d’Òmnium ha destacat l’estrena de la Nit de Santa Llúcia al Gran Teatre del Liceu, en la novena vegada que la ciutat de Barcelona acull la Festa de les Lletres Catalanes des que és itinerant. Així, Muriel Casals ha volgut reconèixer el paper de l’Ajuntament de Barcelona com a organitzador, representat avui per Llucià Homs, Director de Promoció dels Sectors Culturals. Barcelona pren el relleu a Manresa, que va acollir la 63a Nit de Santa Llúcia l’any passat.

Òmnium lliurarà a la Nit de Santa Llúcia el Premi Comunicació, en reconeixement a la tasca feta en aquest àmbit, i el Premi Internacional Joan B. Cendrós, per contribuir a la internacionalització de Cataluya.
 
Muriel Casals també ha destacat el 2014 com “un any molt especialment apassionant i interessant, perquè ens encaminem d’una  manera clara cap a la independència del nostre país”, mentre “recordem els 300 anys de la capacitat de resistir que vam tenir el 1714 i el centenari de la Mancomunitat que va crear estructures d’estat”.


 
Creixement de les obres presentades
Josep Lluch, editor de Proa, ha remarcat que 32 obres opten al 55è Premi Sant Jordi de novel·la (el 2013 van ser 27); 37 originals al 17è Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions (el 2013 van ser 33); i 53 al 56è Premi Carles Riba de poesia (el 2013 van ser 46).  Lluch ha recordat els 50 anys del rellançament de l’Ed. Proa per part de Joan B. Cendrós, un dels fundadors d’Òmnium, així com la voluntat del Grup Edicions 62 de mantenir tant “el compromís i servei amb el país” com “de posar al mercat obres que funcionin i perdurin entre els lectors”.
 
Per la seva banda, Iolanda Batallé, editora de La Galera i en representació del Grup Enciclopèdia Catalana, ha explicat que 31 obres opten al  52è Premi Josep M Folch i Torres de novel·les per a nois i noies (27 el 2013), mentre 26 al 41è Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil (22 el 2013). “Aquests premis són una eina i una plataforma magnífica per als autors del nostre país”, ha remarcat Batallé, afegint que també s’han fet diverses traduccions d’obres guanyadores que s’obren camí al món.
 
Finalment, Ignasi Roda, president de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona, ha dit que 54 originals opten al 1er Premi Frederic Roda de Teatre. “El jurat ha tingut molta feina, però alhora sorpresa i entusiasme” davant la rebuda d’un guardó “que recupera el teatre dins la Nit, perquè la dramatúrgia és literatura i hi havia de ser present”.

La llum d’un país, l’espectacle
 
D’altra banda, el dissenyador Jofre Sanfeliu, ha dit que la imatge “és un poema visual senzill i evocador: els pals del escut de Catalunya, per transmetre història, present i futur de la Nit”.

Finalment, Sergi Corbera, un dels autors de l’espectacle “La llum d’un país”, ha dit que vol representar la llum com a metàfora del dinamisme cultural i símbol de la força de la gent”. El compositor Marc Timón estrenarà la banda sonora de la cerimònia amb el pianista Manel Camp, l’actriu Sílvia Bel hi posarà veu i el corèograf Manolo Alcántara el moviment.
 
Cultura als barris de Barcelona i a les xarxes socials
Des d’avui i fins al 22 de desembre, tindran lloc sis  activitats culturals prèvies a la Nit de Santa Llúcia ompliran els barris de Barcelona de lletres i música, organitzades per les seus d’Òmnium Cultural de la ciutat.

Una de les novetats prèvies d’enguany és un concurs de fotografies a les xarxes socials, que aplegarà amb l’etiqueta #llegeixoBcn els diferents escenaris de la Barcelona literària a Instagram, Facebook o Twitter. S’hi podrà participar des d’avui i fins el 18 de desembre i el premi seran dues entrades per a la Nit de Santa Llúcia.
 
Venda d’entrades
La venda d’entrades per la Nit de Santa Llúcia es farà a partir de demà divendres a les taquilles del Liceu, a la seu nacional d’Òmnium, i per Internet, al web del Liceu.

El preu és de 10 euros (públic general) i 8 euros (socis i sòcies, amb el carnet). Més informació aquí.

 

+ www.nitdesantallucia.cat