La formació humanística dels tècnics i científics, una de les claus de l’èxit de la Mancomunitat
L’enginyer i historiador Santiago Riera Tuèbols, un dels principals especialistes catalans en història de la ciència i de la tècnica , ha estat l’encarregat d’impartir, aquest dimarts 18 de març, la tercera sessió del curs “La Mancomunitat de Catalunya. Cent anys d’estructures d’estat”
L’enginyer i historiador Santiago Riera Tuèbols, un dels principals especialistes catalans en història de la ciència i de la tècnica , ha estat l’encarregat d’impartir, aquest dimarts 18 de març, la tercera sessió del curs “La Mancomunitat de Catalunya. Cent anys d’estructures d’estat” organitzat al Centre Cultural per Òmnium i el Centre d’Estudis Històrics.
Riera Tuèbols, resident a Terrassa des de fa quinze anys, ha fet un al·legat a favor de la formació total, humanística i cientificotècnica, una visió completa del coneixement que avui en dia difícilment s’aplica, però que va constituir una de les claus de l’èxit de la política de la Mancomunitat en el terreny de l’ensenyament.
Santi Riera ha remarcat el context europeu i mundial de canvi de model de vida que van haver d’afrontar els homes de la Mancomunitat: la implantació de l’electricitat, l’arribada de l’automòbil, el triomf de l’expressionisme artístic, els raigs X, el descobriment de l’àtom… L’ensenyament havia de fer front als reptes de la nova ciència i la nova tècnica i la Mancomunitat hi va reeixir, al marge del món universitari, a través de les escoles tècniques i de l’acció de l’Institut d’Estudis Catalans.
El fet de mirar més a Europa en lloc de mirar tant a Espanya va impulsar relacions internacionals, que van contribuir molt positivament a la formació d’un cos de científics de primer nivell. Riera Tuèbols ha recordat l’estada a Barcelona i a Terrassa d’Albert Einstein, un model per al seu temps, tot i que no sempre va ser prou comprès.
El paper de la Mancomunitat en el desplegament de la xarxa de carreteres i de les línies de telèfons va ser determinant, però l’èxit no va acompanyar-la amb tant en el terreny dels ferrocarrils, massa mediatizat per l’estat i els interessos creats.
El proper dimarts 25 de març tindrà lloc la quarta sessió del curs, a càrrec de Jordi Casassas, tambe professor de la UB i també veí la ciutat, que tractarà sobre el llegat de la Mancomunitat.
Més informació d’aquest curs a: http://cursos.omniumterrassa.cat