Germà Bel afirma que el futur del país el decidiran tots els catalans

Actualitat

Dues-centes persones omplen l’Auditori del Museu de la Pell en la segona de les tres conferències del cicle On som i cap on anem? d’Òmnium Anoia

El cicle de conferències On som i cap on anem? (programa), després de la magistral lliçó sobre la visió internacional del procés català de Martí Anglada,  comptava ahir amb la segona conferència, aquesta vegada a càrrec de l’economista Germà Bel. L’Auditori del Museu de la Pell va quedar petit per acollir la conferència “El creixement del suport a la independència de Catalunya és conjuntural o definitiu?” que va reunir dues-centes persones.

El catedràtic d’Economia Aplicada presentava ahir a la comarca el seu darrer llibre “Anatomia d’un desengany” que porta per subtítol “La Catalunya que és i l’Espanya que no va poder ser”. El llibre analitza les relacions socials i econòmiques entre Catalunya i Espanya des de diversos punts de vista –social, econòmic, cultural-, una radiografia per entendre perquè la majoria social catalana aposta ara decididament per la independència. Germà Bel afirmà que és molt difícil que la situació actual acabi amb una solució com la tercera via perquè la realitat es percep des de punts de vista molt allunyats i ho resumia així: “fa 6 o 7 anys que els catalans debatem sobre el problema, a Espanya només fa 4 mesos que se’n parla, la diferència entre el nivell de reflexió i argumentació d’uns i altres és abismal”. Bel va afirmar, també, que per entendre el què passa a Catalunya cal adonar-se que després de segles d’intentar des de Catalunya impulsar un canvi a Espanya, des de la retallada a l’Estatut, els catalans hem renunciat a intentar canviar Espanya per començar a buscar una via pròpia.  

En el torn de preguntes, Bel va assegurar que el futur del país el decidiran únicament tots i cada un dels ciutadans de Catalunya digui el que digui la Constitució. Així mateix, va assegurar que és impossible que hi hagi una entesa entre els governs català i espanyol perquè els catalans no renunciaran al dret a decidir ni els espanyols acceptaran renunciar a la indivisible sobirania nacional.  L’acte, que va presentar l’economista anoienc Toni Olivé, va ser organitzat per Òmnium Cultural Anoia, amb la col•laboració de la llibreria Llegim?, ParAnoia Accions, Igualada x la Independència, Casal la Teixidora, Institut Municipal de Cultura, Ajuntament d’Igualada, el Teatre de l’Aurora i el Museu de la Pell d’Igualada.

El cicle de conferències acabarà dijous vinent amb la darrera de les conferències, a càrrec del politòleg Marc Sanjaume, amb el títol “Quin serà el procés per arribar a una consulta sobre la independència? Quina és l’evolució de la majoria social?“. L’acte, que presentarà la periodista anoienca Anna Marsal, tindrà lloc dijous 27 de març a les 19h a l’Auditori del Museu de la Pell d’Igualada.