Josep Sort: “El Quebec també busca les condicions idònies per convocar un referèndum i que guanyi el sí”

Actualitat

Un dia fantàstic, un bon ambient, una gent formidable… i unes sardines boníssssimes.

La penúltima conferència del cicle “Processos sobiranistes en marxa. Què en podem aprendre?”, centrada en el cas quebequès, va tenir lloc el 20 de juny. En aquest cas, Josep Sort, professor de Ciències Polítiques de la Universitat Ramon Llull va oferir la conferència “Quebec davant del repte de la sobirania”.

Josep Sort va destacar la cultura parlamentària ininterrompuda que hi ha hagut al Canadà des del 1774 i que ha permès que al Quebec ja s’hagin pogut celebrar dos referèndums sobre la independència, un el 1980 i l’altre el 1995, en què va guanyar el no. Malgrat que en les dues ocasions va guanyar el no, les estadístiques demostren que la tendència demogràfica és favorables als sobiranistes, ja que aquesta és la tendència que segueixen els joves, enfront els federalistes, que correspon al sector de més edat de la societat. Sobre el panorama actual, Josep Sort va explicar que l’actual partit del govern, el Partit Quebequès, ha manifestat que per convocar un nou referèndum cal que hi hagin les condicions idònies perquè guanyi el sí a la independència, i les enquestes actuals no són gaire positives.

Josep Sort va acabar la conferència destacant la repercussió que té a la premsa canadenca i quebequesa els processos que s’estan vivint a Europa. “A Europa estem vivint dos casos molt d’a prop, el d’Escòcia i el de Catalunya, que al Quebec ho estan veient d’espectadors. Fins ara era el contrari. El que passi aquí i a Escòcia podrà tenir un impacte important al Canadà”.

La propera conferència, que acabarà el cicle, serà el 3 de juliol. Ferran Requejo oferirà “Teories i pràctiques de la secessió. El cas de Catalunya”.