Òmnium commemora aquest diumenge el Pacte dels Vigatans

Actualitat

La federació, que agrupa Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià i Òmnium Cultural ha fet públic un comunicat referent a la polèmica del LAPAO.

Òmnium Osona ha organitzat per aquest diumenge un conjunt d’activitats per commemorar els 308 anys del Pacte dels Vigatans, signat el 17 de maig de 1705 a l’Ermita de Sant Sebastià. La jornada començarà a les 9h del matí amb una caminada popular des de l’Ateneu La Central de Vic (Pl. Vicenç Albert Ballester) fins a la mateixa ermita. Una vegada allà (també s’hi pot accedir en cotxe), a les 11.30h hi haurà una mostra de cultura popular a càrrec dels Falcons de Malla i els Miquelets de Catalunya, parlaments, recreació teatral i un dinar popular pel qual cal inscripció prèvia (fins el divendres 17 de maig (al telèfon 93 889 31 19 o al correu electrònic [email protected] El preu del dinar és de 10€ pels i les sòcies; 12€ pels i les que no ho són; 6€ pels infants de 5 a 9 anys).

Enguany, aquesta celebració ha quedat emmarcada també en els actes que la Federació Llull (Acció Cultural del País Valencià, l’Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural) organitzen a través de la campanya “300 anys. Caminant cap al futur” al voltant de la commemoració dels diversos fets de la Guerra Successió. En aquest sentit, representants de la federació com ara Josep de Luis (OCB), Carles Solà (ACPV) i Muriel Casals (Òmnium i vicepresidenta de la federació) aniran fins a Osona per donar suport a l’acte i fer un parlament en el marc d’aquesta jornada. En el transcurs dels actes s’hi podran sentir també els himnes nacionals dels territoris dels Països Catalans.

El Pacte dels Vigatans va ser un dels esdeveniments històrics claus en la defensa de la voluntat popular catalana durant el segle XVIII en contra les tropes borbòniques. Per això, tant des d’Òmnium Osona com des de la Federació Llull l’acte de diumenge és també, més enllà d’una commemoració, l’expressió de la voluntat d’un poble de decidir i expressar lliurement el seu futur.