El microbiòleg Pere-Joan Cardona rep el premi Bages de Cultura 2012

Actualitat

La seu d’Òmnium Sant Cugat ha impulsat la creació del nou grup de joves que potenciarà les activitats de l’entitat en l’àmbit més juvenil de la ciutat.

El Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa va acollir el divendres 30 de novembre l’acte de lliurament del 30è Premi Bages de Cultura, instituït per Òmnium Cultural del Bages, que enguany s’atorga al microbiòleg manresà Pere-Joan Cardona i Iglesias. En el transcurs de la sessió, el doctor Bonaventura Clotet, director de l’Institut de Recerca de la Sida (Irsicaixa), va glossar la figura de l’homenatjat, el qual ha rebut el prestigiós guardó, obra de l’artista manresà Josep Barés. La sessió va ser presidida per l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina, la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Adriana Delgado, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, i el president d’Òmnium Cultural del Bages, Jaume Puig. Durant l’acte, el grup Miss Fru va interpretart la cançó Cavall de cartró, guanyadora del premi Sibelius de Cantautors 2011. Com a cloenda l’Orfeó Manresà va interpretar l’obra Temps de violes, de Jordi Sansa, guanyadora del premi Fundació Orfeó Manresà 2011.

 

Durant l’acte es van lliurar també els premis Lacetània següents:

Premi Antoni Esteve per a estudis en el camp de les ciències naturals, de la salut, socials o filologia, o també sobre patrimoni artístic, documental o tecnològic, emmarcats en la Catalunya central. Dotat amb 1.000 euros per la família Esteve. Convocat pel Centre d’Estudis del Bages i Òmnium Cultural. Atorgat al treball La Devesa de Manlleu (curs mitjà-alt del Ter). Diagnosi territorial i proposta de recuperació social i ambiental, d’Albert Santasusagna i Riu, que té diversos objectius: donar a conèixer el patrimoni natural, agrari, històric, industrial i paisatgístic de l’espai agrofluvial de la Devesa; exposar el cas real de conflicte territorial que es produeix en aquest espai i formular una proposta de recuperació social i ambiental de l’espai de la Devesa que suposi una major probabilitat d’acord entre totes les parts implicades i, alhora, potenciï els seus valors patrimonials.

Premi Fundació Orfeó Manresà a una composició musical per a cor, per ser cantada en català. Convocat i dotat amb 600 euros per la Fundació Orfeó Manresà. Atorgat a Pedro Pardo Bañeres, de Cerdanyola del Vallès, per l’obra Cançó a Mahalta, una composició amb lletra de Màrius Torres que trena amb ofici la bondat poètica del text i un acurat tractament de la textura musical.

Premi Joaquim Sarret i Arbós sobre algun aspecte històric de l’època medieval del Bages, convocat i dotat amb 1.000 euros pel Centre Excursionista de la Comarca de Bages. El jurat decideix declarar desert el premi d’enguany, en no haver-s’hi presentat cap treball.

Premi Òmnium Bages de Planificació Lingüística per a projectes que promoguin i potenciïn l’ús del català, tant en diferents sectors o col·lectius de la societat com en tota la població. Convocat i dotat amb 1.000 euros per Òmnium Cultural del Bages. Atorgat al treball La promoció del català a través dels establiments col·laboradors. L’experiència de Santa Coloma de Gramenet, del qual són autors Carles de Rosselló i Peralta i Alexandra Sans Massó, pel fet que tot i que es tracta d’una experiència iniciada fa anys amb les parelles lingüístiques del Voluntariat per la Llengua i els establiments col·laboradors, ha evolucionat i se n’ha adaptat la metodologia a fi de fer-la més efectiva d’acord amb l’objectiu: Fomentar l’ús del català. A més, amb els resultats obtinguts es constata l’extensió de l’ús del català entre les persones que l’estan aprenent i els botiguers de Santa Coloma de Gramenet.

Premi Regió7 de Comunicació per a iniciatives informatives en qualsevol mitjà de comunicació social: premsa escrita, ràdio, televisió, vídeo, CD Rom o Internet, sobre temes de les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Solsonès, la Cerdanya, l’Alt Urgell i el Baix Llobregat Nord. Convocat i dotat pel diari Regió7 amb 200 euros. Atorgat a la publicació manresana El Pou de la gallina, pels seus 25 anys de periodisme local.

Premi Sibelius de Cantautors per a una composició musical inèdita, amb lletra íntegrament en català. Convocat i dotat per l’establiment Sibelius amb 150 euros i l’enregistrament del tema en estudi. Atorgat a l’obra: Cançó de teatre, composta per Glòria Tàpia i Alexis Cabrillana, pel seu text, frescor i originalitat en la composició.

Premi Treballs de Recerca per a Joves a treballs de recerca sobre qualsevol aspecte de la Catalunya central, realitzats per estudiants de Batxillerat i Cicles Formatius. Convocat i dotat amb 400 euros per als autors i 200 euros per als professors tutors pel Centre d’Estudis del Bages. El jurat decideix atorgar el premi al treball: Creació d’un Sistema d’Informació Geogràfica del Patrimoni Industrial a la comarca del Bages, del qual és autor Antoni Virós i Martín, de l’IES Pius Font i Quer, de Manresa, tutoritzat pel professor Jordi Marín i Montfort.