Un estudi de la Taula per la Llengua constata que 245 establiments no compleixen la Llei de política lingüística a Manresa

Actualitat

El treball de camp, fet amb la participació de 20 voluntaris, ha revisat la retolació fixa de 2.345 establiments comercials, de tots els carrers de la ciutat, durant els mesos de maig i juny d’aquest any.

Una de les primeres accions que va acordar de fer la Taula per la Llengua al Bages i el Moianès és l’estudi de la retolació fixa dels establiments comercials de Manresa, sotmesa a la Llei de política lingüística, la qual estipula que han de ser com a mínim en català tots els rètols de caràcter fix, ja siguin a l’aparador, a l’interior o a l’exterior de l’establiment, i tant si es tracta de rètols destinats als clients o usuaris com als treballadors.

L’estudi

A partir del treball de camp que s’ha dut a terme durant els mesos de maig i juny de 2024, amb la participació d’una vintena de voluntaris, es pot afirmar que dels 2.345 establiments analitzats, dels prop de 400 carrers de la ciutat, n’hi ha 245 (un 10,45% del total) que incompleixen la llei, en la retolació fixa exterior.

L’estudi constata, d’altra banda, molts problemes en la resta de retolació, com ara horaris, ofertes, menús, etc. i també una tendència creixent a l’incompliment de la normativa lingüística per part dels nous establiments.

Detall per barris

Vic-Remei, Passeig i Rodalies i Barri Antic són els barris on es detecten més establiments que incompleixen la normativa, amb 41, 36 i 31, respectivament. Detallem tot seguit les dades pels diferents barris de la ciutat:

 

 

Lliurament de l’estudi a l’Ajuntament de Manresa

La Taula ha entrat avui, 2 d’octubre, al registre municipal la instància corresponent, amb l’estudi realitzat, on  s’especifica l’adreça de tots els establiments que incompleixen la llei, i s’ha reunit amb la regidora de Cultura i Llengua i el Comissionat per la Llengua de l’Ajuntament de Manresa, per tal de reclamar-los que entomin la supervisió de la retolació existent i especialment el control de la retolació en l’obertura dels nous establiments durant el procés de tramitació, atès el retrocés observat. També els ha reclamat que l’Ajuntament prengui mesures per fomentar l’ús del català i per vetllar pel compliment de la Llei de política lingüística.


Seguiment i altres campanyes

La Taula es compromet a fer un seguiment periòdic de les actuacions municipals que s’hagin fet, sobre aquest tema, i també a fer altres campanyes per fer respectar l’ús del català en tots els àmbits, al Bages i el Moianès, com ara el fet de garantir que els clients puguin ser atesos oralment i per escrit en català, i que els establiments tinguin disponible en català qualsevol comunicació comercial i contractual. La Taula procurarà també que estudis similars es duguin a terme en altres municipis de les dues comarques.

La Taula per la Llengua al Bages i el Moianès, formada per les comissions de Llengua de l’ANC Bages-Moianès, el Consell de la República del Bages, Òmnium Bages-Moianès i el grup local de la Plataforma per la Llengua a Manresa, té l’objectiu de fer respectar els drets lingüístics del catalans i fomentar el fet de mantenir el català en qualsevol situació a Catalunya. Per a més informació, us podeu adreçar als portaveus de les comissions: Lluís Matamala, ANC (620 37 79 34); Dolors Pallarès, CdR (699 06 54 06); Jaume Puig, Òmnium (682 36 35 90); Josep M. Fius, Plataforma per la Llengua (659 51 75 53).