Òmnium impulsa la nova edició del Vincles per multiplicar els espais d’aprenentatge i ús del català

Actualitat

L’entitat fa una crida a voluntaris i voluntàries d’Igualada, Vilanova del Camí, Calaf, Masquefa i La Pobla de Claramunt per col·laborar en aquests grups de conversa que fomenten la cohesió social i l’aprenentatge lingüístic

Òmnium Cultural engega una nova edició del projecte Vincles amb l’objectiu de multiplicar els espais de conversa i aprenentatge informal del català a tot Catalunya durant el curs 2024-2025. Des del seu naixement l’any 2022, Vincles ha demostrat ser una eina essencial per promoure l’aprenentatge i l’ús de la llengua, així com la creació de vincles socials entre catalanoparlants i aprenents de la llengua, ja que aquesta iniciativa vol donar resposta a la creixent necessitat d’aprendre i millorar el català, alhora que contribueix a enfortir la cohesió social i el sentiment de pertinença col·lectiva.

“Actualment, 2,3 milions de persones volen aprendre o millorar el català, però no poden fer-ho per falta d’oferta formativa, segons l’Enquesta d’Usos Lingüístics de 2018”, ha assegurat el president de l’entitat, Xavier Antich, que també ha afegit: “No podem assolir la normalització del català si milions de persones no tenen el dret d’aprendre’l, la llengua ha de ser un element de connexió i vincle, i cal que l’administració posi els recursos de forma urgent per garantir l’accés a l’aprenentatge a tothom”.
Amb 154 grups actius arreu del territori i la previsió de seguir creixent en els pròxims mesos, Vincles es consolida com un projecte pioner. Ara, amb la vista posada en l’ampliació de l’oferta de grups de conversa. En aquest sentit, l’entitat fa una crida a voluntaris i voluntàries que vulguin sumar-se a la iniciativa i col·laborar com a acompanyants dels grups, que començaran a funcionar aquesta tardor a Calaf, Igualada, La Pobla de Claramunt, Masquefa i Vilanova del Camí. Més informació i inscripcions vincles.omnium.cat.

Grups de conversa per aprendre català i crear vincles

El projecte Vincles s’organitza en petits grups on es prioritza l’aprenentatge quotidià de la llengua. Aquests espais estan dissenyats perquè les persones que volen aprendre català puguin practicar-lo de manera informal amb catalanoparlants, superant així la manca de contextos on fer servir la llengua. L’objectiu és que els participants conversin sobre temàtiques d’interès mutu i adquireixin vocabulari i expressions útils per a la seva vida diària.

Els grups es troben de manera setmanal durant el curs, i les sessions són dinamitzades per voluntaris que, sense necessitat d’experiència prèvia, reben formació específica per poder acompanyar els aprenents en aquest procés. Les trobades es duen a terme en entorns flexibles i còmodes per a tothom.

Col·laboració amb el teixit associatiu

Vincles és un projecte d’implicació col·lectiva que compta amb la col·laboració de nombroses entitats i cooperatives com el grup de recerca Equiling-CAT (UOC), la Comissió de Formació ACOF i set entitats i cooperatives del territori: AGAPE, L’Etnogràfica, Quatre Cantonades, Marges, La Bastida, Lo Relacional i Associació Atzavara-Arrels. A més, rep el suport de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya, la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge, Esplais Catalans, el Voluntariat per la Llengua i el Consorci per la Normalització Lingüística.