“Tenim poc temps, però encara no s’ha acabat”

Actualitat

El Correllengua ha tornat a omplir Berga d’activitats, un any més, per difondre l’ús de la nostra llengua i promoure la cultura popular de les terres de parla catalana, des d’una aposta lúdica, festiva, participativa i transversal. Una iniciativa que, des de l’any 1996, forma part del calendari anual de les nostres contrades i que, a Berga, organitzem conjuntament l’Ajuntament de la ciutat, la Coordinadora d’Associacions per a la Llengua Catalana, el Casal Panxo i Òmnium Cultural.


Les activitats es van iniciar amb una taula rodona que portava el títol “Amb el català no s’hi juga” i en la qual van participar el filòleg Gerard Furest, la investigadora i crítica literària Júlia Ojeda i el president de Metges pel Català, Lluís Mont, amb la conducció del prestigiós periodista Carles Solà.


Una fira d’entitats a l’eix comercial del Carrer Major, així com diferents àpats populars i altres iniciatives a l’aire lliure, van catalitzar un trànsit continuat de persones que no s’ho van deixar perdre i que van aprofitar el bon temps d’aquests darrers dies d’estiu.


Finalment, un magnífic recital poètic va posar la cirereta al pastís d’un cap de setmana intens, però molt agraït i esperançador, com el missatge de la malaguanyada Carme Junyent, que ens va deixar ara fa just un any i a qui el manifest oficial del Correllengua ha fet homenatge, quan ens deia que “tenim poc temps, però encara no s’ha acabat”, tot i apel·lar a la responsabilitat individual de cadascú per convèncer els indiferents de què parlin en català, ja que, per poder reeixir, tots hem de ser conscients que la llengua és un instrument de convivència, integració i cohesió social.


Tres centenaris en un sol recital

El recital poètic celebrat al Claustre de Sant Francesc, es va dedicar a tres centenaris: el del naixement de Vicent Andrés Estellés, el poeta més gran que ha donat el País Valencià des del segle XV fins a l’actualitat, i els de les morts de Joan Salvat-Papasseit, l’idealista, inconformista i prolífic autor que ens va deixar una extensa i diversa obra, malgrat que només va viure trenta anys, i el d’Àngel Guimerà, un dels dramaturgs més importants de la nostra literatura, autor d’obres emblemàtiques com “Mar i cel”, “Terra baixa” o “La filla del mar”.


En memòria de tots tres, i amb l’acompanyament musical del Quim Castilla, Montse Farràs, Eva Sànchez, Nadjimu Ilukpedju i Cristina Mas van posar veu a Estellés, mentre que Laura Bonet, Ramona Sàez, Jaume Molina i Vicenç Zumajo ho van fer a Papasseit. Per la seva part, Laia Tor i Eudald Feliu, amb la direcció de Marc Pujals i en representació de l’Agrupació Teatral La Farsa, van interpretar fragments de “Maria Rosa”, el drama escrit per Guimerà amb el qual es reobrirà el Teatre Municipal, el pròxim mes de novembre, un cop acabin les obres que ara mateix s’hi estan realitzant. L’acte, que es va iniciar amb la benvinguda a càrrec de la regidora de d’Educació, Drets Culturals, Participació Popular, Feminisme i LGTBI de l’Ajuntament de Berga, Rosa Rodríguez Malé, i de Montserrat Soler en representació d’Òmnium Berguedà, i que va comptar amb Jordi Rossinyol per llegir el manifest, va ser conceptualitzat i presentat per l’escriptor Xavier Gonzàlez-Costa.


La lluita continua

El Correllengua tornarà l’any que ve per continuar la lluita per la supervivència de la nostra llengua i la nostra cultura. “Catalunya no ha mort”, va dir Àngel Guimerà en un discurs de fa més d’un segle, però perquè això no passi, com va escriure metafòricament Joan Salvat-Papasseit, cal mantenir “al llavi una flor i l’espasa ferma”. I és que, en paraules de Vicent Andrés Estellés, “allò que val és la consciència de no ser res si no s’és poble”.


Fins l’any que ve!